Spring naar de content

Te koop: de elektrische stoel van Henk Schiffmacher

Een opmerkelijk veilingobject op Catawiki: Henk Schiffmacher verkoopt zijn elektrische stoel, die ooit nog dienst heeft gedaan in een sketch van Jiskefet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Doet-ie het?
“De stoel? Het is krachtstroom, dat hebben wij niet in huis. Nee, hij doet het niet, het is gewoon een Jiskefet-prop. Ik had twee jaar lang mijn eigen rariteitenkabinet op theaterfestival De Parade. Michiel (Romeyn, een van de mannen van Jiskefet, red.) had daar nog wel een paar items voor. Een daarvan was deze elektrische stoel, maar ik kreeg ook de kut van Tante Poes. Dat was een soort luier die was omgebouwd tot een enorme harige flamoes. Maar ja, dat ding werd gestolen in Den Haag. Later dook hij in uitgewoonde toestand weer op tijdens de Vierdaagse. De stoel hebben we gehouden en heeft inmiddels heel wat jaren in ons huis gestaan. Ik heb er ook veel in gezeten, veel in geschreven, want hij zit eigenlijk hartstikke lekker. Zolang je hem maar niet inplugt.”

Wat heb jij met elektrische stoelen?
“Niks, behalve dat ik wel iets heb met rariteiten, natuurlijk. Ik heb wel meer vreemde dingen in mijn collectie: zelfkastijdingsattributen, tweekoppige vossen, een zeemeermin, een Siamees varken… Noem maar op. Mijn vrouw wil dat ik dat Siamese varken ook verkoop, maar dat vind ik veel te leuk om te houden. De stoel gaat weg omdat je op een gegeven moment ook wat door moet gaan geven in je leven. Het leukst zou het zijn als de stoel terecht zou komen bij iemand die dat ding ook weer een aantal jaren met plezier in huis heeft. Of in het Torture Museum, maar dan moeten ze wel iets meer betalen.” 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De opbrengst gaat in z’n geheel naar Artsen zonder Grenzen. Wat hoop je dat de gek ervoor geeft?
“Ik zou tevreden zijn als de stoel zo ongeveer tussen de 1500 en 2000 euro oplevert.”

Bieden kan tot zondag 12 mei 18:00 uur op Catawiki.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.