Spring naar de content
bron: anp

Plasterk premier? ‘Wilders zoekt een stroman die zijn bevelen opvolgt’

Wie wordt de premier van het eerste kabinet-Wilders? Ronald Plasterk is een naam die vaak wordt genoemd, maar wie het ook wordt: Wilders en de zijnen willen een stroman die hun bevelen opvolgt. Italië heeft onlangs ervaring opgedaan met een dergelijke constructie. De uitkomst daarvan was verrassend, zag Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Ik schrijf deze column in de ochtend van woensdag 15 mei, op het moment dat is aangekondigd dat ik wel eens een historische dag zou kunnen beleven. Naar verluidt wijzen alle voortekenen erop dat de vier onderhandelende partijen het vandaag eens zullen worden over een regeerakkoord dat de richtlijn zal gaan vormen voor het eerste kabinet-Wilders zonder Wilders. Op deze woensdagochtend, die, als alles gaat zoals is aangekondigd, weldra zal wegglijden in de geschiedenis als de laatste ochtend van een zalig onschuldig tijdperk, is nog niet bekend wie dit extreemrechtse kabinet zal gaan leiden. De naam van Ronald Plasterk wordt steeds nadrukkelijker genoemd, maar hier op deze plek van de geschiedenis waar ik mij nu bevind is zijn kandidatuur nog niet officieel bevestigd. 

Maar als hij het niet wordt, wordt het iemand anders. Conform de afspraken die de vier partijen eerder hebben gemaakt, zal geen van de vier partijleiders zitting nemen in het kabinet. De premier, die door Wilders als leider van de grootste partij zal worden voorgedragen, zal, wie hij of zij ook is, een andere positie innemen dan wij van premiers gewend zijn. Hij of zij zal het moeten stellen zonder het gezag dat een partijleider heeft en zonder de glans van iemand die hoogstpersoonlijk verkiezingen heeft gewonnen. Staatsrechtelijk is dit allemaal geen probleem en het is eerder voorgekomen, ook in Nederland, maar het heeft consequenties voor de positie van de minister-president. Hij of zij zal zwakker staan dan gebruikelijk. Sterker nog, dat is nadrukkelijk de bedoeling. Wilders en de andere drie fractieleiders van de coalitiepartijen hebben geen behoefte aan een krachtige, eigenwijze, onafhankelijke regeringsleider. Zij willen een stroman, die hun bevelen opvolgt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap