Spring naar de content
bron: anp

Drugs: tijd voor legalisering?

De oorlog tegen drugs is mislukt, zegt een toenemend aantal wetenschappers, politici en politiemensen. Een groot deel van de politiecapaciteit gaat eraan op, terwijl het gebruik en het geweld alleen maar toenemen. Moeten we het over een andere boeg gooien? ‘Het reguleren zou stap voor stap moeten plaatsvinden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Ze staan lijnrecht tegenover elkaar: demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De eerste pleit voor meer politiecapaciteit en zwaarder straffen, de laatste organiseerde afgelopen januari nog een internationale conferentie over drugsregulering. De war on drugs is mislukt, zegt Halsema, en als we zo doorgaan, dreigt Nederland een narcostaat te worden. De oplossing: een einde aan het verbod op cocaïne en xtc. Yesilgöz vindt dat een ‘romantisch en naïef’ idee, en piekert er niet over om haar repressiebeleid te heroverwegen.

Ondanks honderd jaar drugsbeleid zijn drugs makkelijker verkrijgbaar en goedkoper dan ooit. Meer dan de helft van de politiecapaciteit gaat uit naar drugsgerelateerde delicten. Steeds meer partijen scharen zich achter het idee dat we de strijd tegen drugs op deze manier niet eeuwig volhouden. Een staatscommissie MDMA onderzoekt inmiddels de mogelijkheid tot medicinale toepassing van deze partydrug en een deel van de politieke partijen laat zich in hun programma’s positief uit over legaliseren van soft- en/of harddrugs (al stemde in maart een meerderheid in de Tweede Kamer tegen het uitbreiden van de proef met legaal geteelde wiet naar Amsterdam).

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap