Spring naar de content
bron: paul tolenaar

Roek Lips: ‘Eerst wordt het erger, dan gaat het beter’

Dit kan ook een goede tijd zijn heet het nieuwste boek van journalist Roek Lips (62). Het slaat op zijn ziekte, maar ook op de toestand in de wereld. ‘Soms moet iets eerst kapot worden gemaakt voordat het weer goed komt.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

Roek Lips is negen jaar netmanager bij de NPO als zijn zoon Job op achttienjarige leeftijd verdrinkt. Job ging de zee in bij het Spaanse plaatsje San Sebastián. De stroming is er verraderlijk. Hij roept naar een van zijn vrienden dat het niet goed gaat; die probeert hem te helpen. Maar de golven zijn zo hoog en krachtig dat die hem bij elke golf los moet laten. En dan ziet hij zijn vriend opeens niet meer. Jobs lichaam wordt nooit gevonden. 

Lips werkt daarna nog anderhalf jaar door, maar hij kan zijn draai in het Hilversumse steeds minder vinden. Hij besluit te stoppen. Hij schrijft boeken en gaat in gesprek met bijzondere, inspirerende mensen die hij met zijn eigen camera filmt. Het verlies van zijn zoon voelt als een amputatie, alsof er een enorm gapend gat van binnen zit, en de gesprekken vullen het, een beetje. Met het verhaal dat hij bouwde van de inzichten die hij door de gesprekken kreeg, gaat hij optreden in allerhande zalen door het land. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap