Spring naar de content

De enige echte wetenschappelijke voorspelling van de verkiezingen

Het zijn schaarse momenten in de politieke wetenschap waarin het licht doorbreekt. Maar vrijdagmiddag om 13.33 uur had ik mijn Higgs-momentje. Het gebeurde toen ik op zoek ging naar de enige echte betrouwbare wetenschappelijke voorspelling voor de verkiezingen van 12 september 2012. Die ik u dus hierbij presenteer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

Luister en huiver. Ik had, zoals u op bijgaande grafiek 1 kunt zien, de verkiezingsuitslagen van de belangrijkste partijen sinds begin jaren 50 op x- en y-lijnen uitgezet. Een blik op de uitkomst van dit nijvere handwerk toont ons dat het allemaal naar elkaar toe kruipt. Niks nieuws, nee. Maar helderder dan zo hebt u het waarschijnlijk zelden bij elkaar gezien.

Ik wilde echter niet zoals alle bekende economen doen, enkel en alleen de geschiedenis voorspellen. Vooruit die blik! Waar gaat het op 12 september naar toe? Dat is wat we willen weten. Zoals collega Roelof Bouwman op deze site bijna elke zondag aantoont mogen we voor het antwoord op die vraag zeker niet blind vertrouwen op de politieke opiniepeilers van Nederland. Zelfs het consulteren van een paar duizend Nederlanders, telefonisch of via internet, biedt kennelijk nog steeds een zo grote onzekerheid dat je met evenveel vertrouwen in de uitkomst pingpongballetjes op een plattegrond van de Tweede Kamer kunt laten vallen.

Harde cijfers willen we hebben. Ik heb daarom eerst, als een controle-parameter, de medailleoogst van de Zomerspelen afgezet tegen de onder partijen verdeelde Kamerzetels.

Ja, je moet er maar opkomen. En het maakt in een keer een boel duidelijk over de relatie tussen de opkomst en ondergang van politieke stromingen en onze sportgeschiedenis. Zoals:

1. Toen we nog veel slappe KVP-kiezers hadden scoorden we slecht op de Olympische barometer

2. De opkomst van het liberalisme in de jaren 70 was een zegen voor het NOC/NSF

3. Alhoewel de populisten van rond de laatste eeuwwisseling grote sportliefhebbers lijken, heeft de groei van het populisme ons alleen maar Olympische medailles gekost. Is de populist een couch-potato? Ik werp de vraag maar even op.

Toch vond ik dit inzicht niet voldoende. Maar zoeken naar een splijtend inzicht heeft geen zin, zoals we allemaal weten. Ik legde het handwerk daarom een tijdje weg en stortte me met Bouwman en enkele andere collega’s op nieuwe vragen voor het komende politieke seizoen, waarbij we natuurlijk ook weer de kredietwaardigheid van onze opiniepeilers bediscussieerden.

En ergens tijdens die verhitte discussies hoorde ik mezelf uitroepen: ‘Die De Hond, hoelang loopt die al niet mee?’ Het was in een split second dat ik me realiseerde dat de beslissende parameter gevonden was.

Terug naar de tekentafel (met een omweg via Wikipedia) zette ik de leeftijd van Maurice de Peiler af tegen onze medailleoogst en de verkiezingsuitslagen sinds 1950. Geef toe, dat heeft nog niemand ooit gedaan. Het zijn van die dingen die je overkomen.

En opeens werd me alles duidelijk. Geloof me, toeval bestaat niet. De leeftijdslijn van Maurice de Hond, geboren in 1947, loopt als een kaarsrechte diagonaal van linksonder naar rechtsboven (voor andersgezinden: andersom) door het beeld van onze politieke geschiedenis.

Nou zult u zeggen: so what?

Dit is ook nog niet waarom ik zo opgewonden raakte. Maar kijk links en rechts, boven en onder naar de grafiek en zie wat Maurice’ levenslijn doet. Hij scheidt de schapen van de rammen.

 

In figuur 2 ziet u wat ik opmerkte toen ik netjes langs het randje van Maurice de Honds leeftijdsgrens mijn blad omvouwde. Het zijn CDA, PvdA, VVD en GroenLinks die overblijven.

Ja, dat had u zelf ook wel kunnen bedenken, zegt u nu. Niemand wil met de PVV, de SP maakt zich uiteindelijk ook onmogelijk of gaat met een eender cordon sanitair de parlementaire woestijn in.

Wellicht, wellicht vermoedde u dit alles. Maar het gaat erom dat je het wetenschappelijk kunt bewijzen.

En we zijn er nog niet. Want wie wordt er op 8 oktober 2012, een maand na de verkiezingsuitslag en midden in de formatie van een nieuw kabinet 65 jaar? Juist, Nederlands beroemdste opiniepeiler: Maurice de Hond. Need I say more?

Het wordt een kabinet van CDA, PvdA, VVD en GroenLinks. Het is niet anders. Bereid u er maar op voor.

U denkt dat ik over één nacht ijs ga? Welnee, eerderleverde ik al het puur wetenschappelijke bewijs waarom Nederland de finale van het EK voetbal zou halen.

P.S. binnenkort leg ik de fietskaart van Nederland op de plattegrond van het torentje om de nieuwe minister-president aan u voor te stellen.