Spring naar de content

Eindelijk! De waarheid over Richard Gere's hamster!

Op verjaardagsfeestjes, op schoolpleinen, op internet: overal gaat het verhaal de ronde - en dat al twintig jaar. Richard Gere zou zich kermend van de pijn bij de eerste hulp van een ziekenhuis in Los Angeles hebben gemeld. Pijn, omdat de acteur bij wijze van seksspelletje een hamster via een wc-roletje zijn anus in had laten wandelen, waarna het arme knaagdier vast kwam te zitten. Een heel team van doktoren zou nodig zijn geweest om het diertje te verwijderen. Maar… is het waar? Naar aanleiding van tv-serie Urban Legends zocht de VARAgids het uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

De gids meldt dat National Enquirer-reporter Mike Wallace het gerucht begin jaren negentig al checkte. Hij zocht fervent naar dokters, assistenten en andere ziekenhuismedewerkers die aanwezig zouden zijn geweest tijdens het incident in het Celders-ziekenhuis. “Ik heb nog nooit zo lang en hard aan een verhaal gewerkt,” vertelt hij aan de Palm Beach Post in 1995. “Maar er is niets te vinden.” Walker concludeert vervolgens dat hij de jacht geopend had op een urban legend, een broodje aap.

Neemt niet weg dat het hamsterverhaal in de jaren ná 1995 nog talloze malen opdook in de popcultuur. Luister naar de openingszin van I Tried Love (Robbie Williams, 2002), Stephen Lynch’s song Gerbil en maakte komiek Ricky Gervais er in 2007 nog grappen over.