Spring naar de content

De Mos: ‘Kamerleden lopen kantjes eraf’

Verfrissend artikel in Trouw vandaag: een interview met een PVV-Kamerlid van een kleine 2100 woorden – en de afkorting NSB valt niet één keer. Richard de Mos blikt openhartig terug op zijn periode als Kamerlid tot nu toe. Hij spaart zichzelf maar ook zijn collega’s niet. “Doordat we de coalitie gedogen kom ik soms ook in een spagaat terecht. Ik kan niet alleen het PVV-verhaal vertellen. Maar ja, Nederland is een gedoogland.” Plus: ook bij de PVV lopen ze er de kantjes eraf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De start van De Mos in de Nationale Vergaderzaal was niet al te gelukkig. Na drie maanden beschikte de volksvertegenwoordiger al over een aardige verzameling blunders. Hij vond het ‘goedkoop’. “Destijds was ik woedend. Drie dagen lang. Daarna dacht ik: ‘Ze kunnen beter over je lullen dan van je vreten’.” Een typerende uitspraak van de man die over zichzelf zegt dat hij ‘de straat naar de staat’ brengt.

Naar eigen zeggen maakte het Kamerlid lange dagen van 14 tot 16 uur en schakelde hij daarin in december een tandje terug. “Ik moet ook aan vrienden en familie denken, dat is toch het belangrijkste. Maar dat er veel Kamerleden zijn die de kantjes eraf lopen, snap ik niet. Je ziet ze overal, ook bij ons.”

Meer over De Mos’ rode achtergrond – hij stemde eens op Wim Kok – en voorkeur voor achterstandsscholen leest u in Trouw. “Ik heb zo vaak briefjes meegegeven met ‘laat ze het Jeugdjournaal kijken of Klokhuis‘, maar ze zetten gewoon de schotel aan met de Turkse zenders. En dan willen ze dat ik hun kind een beter rapport geef.”

Onderwerpen