Spring naar de content

Zuipvakanties in Nederland met uitsterven bedreigd. Of toch niet?

Tot ziens piramides van opgestapelde kratjes voor de tent en geluidsoverlast op de camping. Door de steeds strenger wordende maatregelen om minderjarigen van alcohol af te krijgen lijkt het erop dat de traditionele binnenlandse zuipvakanties ook spoedig zullen uitsterven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

De immer populaire dronkemanstripjes binnen eigen landsgrenzen, met illustere bestemmingen als camping Appelhof op Terschelling en het Zeeuwse Renesse, lijken in het geding te raken nu de minimale leeftijd om bier te kopen is gestegen naar 18 jaar. Uitwijken naar het buitenland om daar wél drank te mogen kopen is dan dus een logische ontwikkeling. Maar zoiets is natuurlijk flink duurder en dus weggegooid geld wanneer bier en zo nu en dan een halfgare frikandel of zak chips als ontbijt de enige consumptie is. En je niet veel verder wil komen dan je eigen tent, de tent van je buurmeisje, de struiken verderop en de dichtstbijzijnde discotheek.

Een klassieke zuipvakantie hoort zich misschien ook wel te volbrengen in grijsgrauwachtig Hollands regenweer met een bierpiramide van een Nederlands merk, een groep boeren op klompen als buren en een BNN-presentatrice die de misdragingen van je vriendengroep keurig vastlegt voor het thuisfront. Bijkomend voordeel: de ziekenhuizen in Nederland weten als geen ander hoe ze moeten omspringen met een alcoholvergiftiging.

De jongeren zien dat gelukkig in en ontdekken dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is om gewoon te kunnen drinken, zo valt te lezen in een artikel van Dichtbij. “Mijn vrienden en ik wilden eigenlijk naar Albufeira, maar mijn ouders wilden het niet hebben’, vertelt een zestienjarige leerling van het Leidse Da Vinci College. “Daarom gaan we nu alsnog naar Terschelling, maar daar mogen we ook drinken hoor. Camping Appelhof laat tieners gewoon drinken als het maar in de eigen tent is.”

Wacht even. Zo erg hoeft de teloorgang van de Hollandse zuipvakantie dus helemaal niet te zijn! En wie een snelle blik levert over wat er op sociale media wordt geschreven over de Appelhof, hoeft niet te vrezen dat Nederlandse zuipcampings hun allure aan het verliezen zijn.

appelhof

Wie de website van de camping raadpleegt, ziet bovendien dat de leiding trots lijkt op het feit dat de jongeren ongestoord los kunnen gaan met drank. Op de vraag of er gedronken mag worden op de camping wordt er dan ook in kapitalen ‘JA’ gespeld.

“In en voor je tent mag je (net als thuis) gerust een biertje of wat dan ook drinken. Maar excessief drankgebruik tolereren we niet. Wij verkopen geen alcohol onder de 18. De minimum leeftijd voor toegang tot onze camping in de maanden juli en augustus 2014 is 15 jaar. Ook de toegang tot Discotheek de Big Apple en andere discotheken op Terschelling is vanaf 15 jaar. De Big Apple staat op eigen terrein en hier mag je zo vaak in- en uitlopen als je zelf wilt. In en voor je tent mag je net als thuis gerust een biertje of wat dan ook drinken. Veel plezier op Jongerencamping Appelhof op Terschelling.”

De oplossing voor alle minderjarigen die een hectisch en veel te duur zuiptripje naar Albufeira, Siofok of Lloret overwegen wordt door de Appelhof dus gegeven. Je bent 15 jaar en wil een weekje zuipen? Kom gewoon naar de Appelhof.

Onderwerpen