Spring naar de content

Is honing hét wondermiddel tegen hooikoorts?

De zomer komt er weer aan. Een vervelende tijd voor mensen die last hebben van hooikoorts, want dankzij deze vervelende allergie voor graspollen en ander stuifmeel is naar buiten gaan bijna onmogelijk. Maar de oplossing voor het probleem ligt misschien dichter bij dan gedacht: honing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Dat honing een goed middel is om hooikoorts te bestrijden, weten we al langer. Veel mensen zweren dan ook bij rauwe honing als natuurlijk medicijn tegen de tranende ogen en lopende neus. Men beweert dat het goedje hen helpt om de symptomen te verzachten. Dat komt omdat lokale honing, want daar gaat het in dit geval om, pollen bevat waar men zo allergisch voor is. Net als bij de griepprik – waar een klein beetje van het griepvirus wordt ingespoten om je lichaam er immuun voor te maken – werkt dat met honing ook.

Een Britse imker vertelt aan de website Cheshire Today: “Duizenden mensen zweren erbij om een lepel honing per dag te nemen, ruim voor de start van het hooikoortsseizoen, als een natuurlijke remedie tegen de symptomen van hooikoorts. We merken al vroeg een toename van de vraag en verwachten dat die zal stijgen naarmate we dichter bij het begin van de zomer komen.”

Eerder onderzoek van Finse wetenschappers onderstreept de theorie dat honing dé remedie is tegen hooikoorts. De onderzoekers deden een test met een aantal hooikoortspatiënten. Vijf maanden voor aanvang van het hooikoortsseizoen begonnen de deelnemers met een honingkuur. De helft van hen kreeg honing zonder pollen, de andere helft kreeg honing met pollen. Daaruit bleek dat de mensen die de honing met pollen genomen hadden zo’n zestig procent minder last hadden van de symptomen dan de deelnemers die de gewone honing gegeten hadden.

Of de Nederlandse imkers het deze zomer ook extra druk krijgen met hooikoortspatiënten kunnen we niet voorspellen. Wel doen we nog een mededeling: eet niet te veel honing, want overdaad schaadt.

Onderwerpen