Spring naar de content

Hemelpost: brieven aan Gude, Drs. P en Zwagerman (†)

Traditiegetrouw brengt HP/De Tijd een ode aan de doden. Zes prachtige afscheidsbrieven aan hen die ons in 2015 ontvielen uit ons maandblad, geschreven door bekende dierbaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Lintjes voor Paul Haenen en Rene GudeDichter Wim Brands aan filosoof René Gude (1957–2015): “De eerste keer dat ik jou ontmoette, was je in het gezelschap van schrijver Erik Bindervoet. Jullie hadden opgetreden op een festival dat door de VPRO was georganiseerd. Je droeg een petje en doorspekte je monoloog met het ene na het andere verkleinwoordje, terwijl je probeerde de filosofie vanaf Descartes tot nu jolig te verklaren. Ik vond je een Ome Willem van de filosofie. Als de wijsbegeerte op deze manier publieksfilosofie moest worden, dan hoefde het van mij niet en ik wist zeker dat Plato dan ook liever had gehad dat wij van tak tot tak waren blijven slingeren.”
De hele brief leest u hier op Blendle.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

AMSTERDAM-DRS.P-JARIGUitgever Vic van de Reijt aan Drs. P (1919-2015): “Bij je allerlaatste publieke optreden maakte je zo’n diepe buiging voor het publiek dat je bijna het wereldrecord stagediven voor bejaarden brak. Met een wanhopige armzwaai in achterwaartse richting wist je nog net een duik te voorkomen, om vervolgens plat op je rug op het podium neer te storten. Zelden werd het zo stil in een theater.”
De hele brief leest u hier op Blendle.

Portret Ellen VogelZangeres Anneke Grönloh over actrice Ellen Vogel (1922-2015): “Ik was achttien jaar oud toen ik je voor het eerst zag spelen. Het was in Shakespeare’s Midzomernachtsdroom in de Stadsschouwburg van Amsterdam met naast je die prachtige Ko van Dijk. Je persoonlijkheid alleen vulde het toneel! Ik had nog nooit zoiets moois en majesteitelijks gezien!”
De hele brief leest u hier op Blendle.

== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Hoogleraar Erik Scherder over zijn Britse vakgenoot Oliver Sacks (1933-2015): “Dat nooit opgeven, dat blijven doorknokken voor patiënten en hun omgeving waardoor méér begrip voor hun situatie ontstond, zó cruciaal voor het herstel van de patiënt, al die eigenschappen had jij. En weet je Oliver, door die verhoogde activiteit in mijn hippocampus is de kans dat ik je ooit zal vergeten, nihil geworden.
De hele brief leest u hier op Blendle.

Foto: Keke Keukelaar
Foto: Keke Keukelaar

Emeritus hoogleraar Marita Mathijsen over schrijver Joost Zwagerman (1963-2015): “Misschien kon je niet denken en dreef de hel die helser is dan wij ons kunnen voorstellen, je onontkoombaar naar het einde. Misschien kon je wel denken en dacht je op die fatale dinsdag 8 september aan je kinderen en je lieve vriendin en meende je dat je hun jouw gruwelijke lijden moest besparen. In de laatste momenten heb je dat misschien als een noodzakelijke opoffering gevoeld.”
De hele brief leest u hier op Blendle.

DEN HAAG-CDA-AANTJESCDA-partijvoorzitter Ruth Peetom over politicus Willem Aantjes (1923-2015): “Rancune heb je nooit gekend, net zomin als zelfbeklag. Je bleef trouw en kritisch, aan jezelf en aan het CDA. Betrokken en bevlogen en milder door de jaren. Dienstbaar aan het christen-democratisch denken.”
De hele brief leest u hier op Blendle.