Spring naar de content

Paaseieren zoeken met Co Adriaanse

Zondag 10 april 2004, het is eerste paasdag en in Alkmaar struinen mannen in trainingspakken de bosjes af. Het is een tafereel dat je regelmatig ziet rondom voetbalvelden, vaak na een training. De trainer is na het tellen van de ballen tot de conclusie gekomen dat het aantal niet overeenkomt met het aantal dat hij voor de oefensessie naar het veld had laten dragen. ‘Ga maar zoeken! Allemaal.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Dat is niet de opdracht die de spelers van AZ deze ochtend hebben gekregen. Nee, Martijn Meerdink, Denny Landzaat, Ali El-Khattabi en alle andere selectieleden van Alkmaar Zaanstreek zijn op zoek naar paaseieren, verstopt door hun coach Co Adriaanse. De avond ervoor heeft het team met 2-0 verloren op bezoek bij degradatiekandidaat FC Zwolle en dat zint de trainer niet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Als Adriaanse boos was, dan verzon hij een passende straf. Bij de trainer die ook werkzaam was bij onder andere Willem II en Ajax hoefde je niet aan te komen met een extra conditietraining of een paar tientjes in de boetepot. Zo creatief als hij was in zijn tactische keuzes – denk aan zijn befaamde kerstboomformatie – zo creatief was hij ook in zijn straffen, of ‘sancties’ zoals hij ze zelf noemde.

Puzzeltocht
De spelers van Willem II die de kantjes ervan afliepen in een wedstrijd tegen AA Gent? Adriaanse liet ze de volgende dag naar de club komen voor een ‘puzzeltocht’, wat uiteindelijk neerkwam op een strafloop van 26 kilometer. Je telefoon aan laten staan tijdens een wedstrijdbespreking van Adriaanse? Het overkwam Ajaxkeeper Bogdan Lobont, die vervolgens de opdracht kreeg dan maar de receptioniste in de ArenA te gaan ondersteunen.

Het zijn maar twee voorbeelden uit het uitgebreide oeuvre van Adriaanse, want ook grootheden als Shota Arveladze en Aron Winter schudden nog weleens het hoofd wanneer ze denken aan hun oude trainer en zijn streken. Net als de spelers van AZ, die twaalf jaar geleden op eerste paasdag een uur lang de bosjes uitkamden op zoek naar paaseieren die er uiteindelijk niet bleken te liggen.

Toon Gerbrands, in 2004 algemeen directeur in Alkmaar, haalde het moment tijdens zijn afscheidsinterview ook nog aan: “Met Co heb ik gesproken over die gang van zaken. Ik zei hem dat hij zich niet zo druk moest maken omdat we een prachtig seizoen hadden en heus wel Europees voetbal veilig zouden stellen. Hij zag dat anders omdat hij hevig teleurgesteld was dat AZ had verloren van degradatiekandidaat FC Zwolle.”

Europees
En of het door ‘sanctie’ van Adriaanse kwam of niet, twee weken later won AZ met 7-0 van RKC Waalwijk. De Alkmaarders plaatsten zich daarmee voor de eerste keer in 22 jaar voor Europees voetbal en de coach werd door de spelers op de schouders geheven. Sindsdien miste AZ nog maar twee keer plaatsing voor een Europees toernooi. En de voetballiefhebber die op eerste paasdag een eitje tikt, denkt al twaalf jaar even aan de eigengereide Co Adriaanse.

Onderwerpen