Spring naar de content
bron: Screenshot DWDD

Terugkijken: Kim Putters (SCP) legt ons geluk nog één keer uit

Nederland moest zich even achter de oren krabben bij het lezen van het nieuwste rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de staat van ons land. Of zoals Matthijs van Nieuwkerk het in De Wereld Draait Door verwoordde tegen SCP-directeur Kim Putters: “De gevoelstemperatuur is min-10 en u claimt dat het 2 graden boven Celsius is.” Gelukkig was daar Putters om het onderzoek nog één keer in heldere bewoordingen uit te leggen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het begint al in de aankondiging van het gesprek. “Het is gek genoeg niet de indruk die we kregen van 2017,” stelt presentator Van Nieuwkerk. “Boze witte mannen, grotere kloven tussen links en rechts, een bijna-burgeroorlog om zwarte piet. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Is het gezichtsbedrog?”

“Bedrog is het niet,” stelt Putters. “Alleen is dat duidelijk niet het hele verhaal. De kwaliteit van leven is voor veel mensen hoger dan ooit. We worden ouder, we leven gezonder. We hebben 25 jaar teruggekeken, en als je kijkt naar 25 jaar geleden staan we er nu beter voor.”

Waarop Van Nieuwkerk het opnieuw probeert: “2017 was toch een grimmig jaar? Het woord gelukkig dringt zich niet zo snel op.”

Putters: ”Als je naar gemiddelden kijkt, zal niet iedereen zich daarin herkennen, maar we staan niet voor niets al jaren in de lijstjes van gelukkigste landen. Na Scandinavië en Zwitserland staan wij hoog op die ranglijsten. Er zijn mensen in ons land die gediscrimineerd worden en mensen met schulden, maar dat is maar een kleine deel van onze samenleving.”

Dialoog

Van Nieuwkerk: “Hoe ontstaat dan het idee dat we er gelukkiger bij kunnen staan?”
Putters: “Ik wil niet flauw doen, maar ik zou bijna de vraag terug willen stellen. Want dit rapport verschijnt iedere twee jaar, en het laat iedere twee jaar zien dat het op al die terreinen beter gaat met Nederlanders. Alleen halen we er het nieuws vaak niet mee. We hebben nu duidelijk gemaakt dat we heel trots mogen zijn op dit land op de lange termijn. Er staat ook in wat de problemen zijn, maar die halen eerder het nieuws als ik eerlijk ben.”

Van Nieuwkerk: “Ik reken me ook tot de media. Rekent u ons iets aan?”
Putters: “We denken al snel: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Heel veel welvaartselementen die we bereikt hebben, doen we voor vanzelfsprekend aan.”

Onnodige angst

Uit het onderzoek blijkt ook dat niet iedere Nederlander een dikke portemonnee heeft, en dat de kans op een terroristische aanslag aanzienlijker is. Putters: “We zijn bang dat onze welvaart ineens weg kan zijn, en dat creëert ons onbehagen. We zeggen vaak: ‘Met mij gaat het goed, maar met ons gaat het slecht’. Daar kan ik het huidige gevoel het beste mee samenvatten. Al geven heel veel mensen aan dat we optimistisch mogen zijn.”

Wat is dan volgens Putters – zwarte piet, migratie en boze witte mannen wegstrepend – de grootste bedreiging voor ons land? “Ik denk dat als er een pessimisme om zich heen trekt – terwijl we veel hebben om trots op te zijn – we ver van huis zijn, want dat is niet helemaal terecht.”

Het hele interview met Putters is hieronder te bekijken.