Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Frederic J. Brown

Eerste nominaties voor Trumps Corrupte Media Awards 2018 bekend

Afgelopen week – waarschijnlijk spelend met zijn rode knopje – lanceerde Donald Trump een nieuwe awardshow. Nee, niets met vrouwen, maar ‘De Meest Oneerlijke & Corrupte Media Awards van het Jaar’. Details over deze prijsuitreiking heeft de president nog niet gegeven, maar dat mag de pret op bij de media niet drukken. De Amerikaanse talkshowhost Stephen Colbert is zelfs een campagne begonnen om de eretitel in de wacht te slepen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Zoals Colberts collega Jimmy Kimmel al zei: het zal waarschijnlijk moeilijk voor Trump worden om een prijs uit te reiken aan iemand anders dan hemzelf. Afgaande op de uitlatingen van de president is het inderdaad moeilijk in te schatten of er daadwerkelijk een heuse uitreiking komt van de ‘OCMA’s’. Datum en tijd zijn al wel bekend: Maandag om 05.00 uur zal Trump naar eigen zeggen de prijzen uitreiken binnen diverse categorieën.

De tekst gaat hieronder verder.

Uit welke categorieën de prijs precies bestaat is nog niet duidelijk. Al wordt wel druk gespeculeerd over wie een award in ontvangst mag nemen. Wij presenteren alvast onze eigen shortlist voor deze felbegeerde prijs.

Meest slechte verslaggeving

De omroepenmaatschappijen CNN, ABC en NBC zijn de absolute boodschappers van nepnieuws. Tenminste, als we de Amerikaanse president mogen geloven. Geregeld krijgen deze platformen een fikse uithaal voor waardeloze verslaggeving, vaak op Trumps Twitteraccount aangegeven met een in hoofdletters geschreven nepnieuwsstempel.

“Te oordelen aan de tweets van de president,” zo schreef tijdschrift The New Yorker, “is zijn definitie van ‘nepnieuws’ alle geloofwaardige rapportage die hij niet leuk vindt. Hij maakt de zaak echter gecompliceerder door zelf aantoonbaar valse verklaringen af te leggen, die onvermijdelijk het nieuws halen.”

Voor The Washington Post en The New Yorker staan omroepen CNN, ABC en NBC absoluut in de top 3. Van deze nieuwskanalen reageerde Trump het vaakst op CNN, maar zoals hij eerder aangaf: NBC is nog erger dan dat oneerlijke CNN. De spanning is dus nog even te snijden onder de mogelijke winnaars.

De tekst gaat onder de genomineerden voor de ‘prijs’ verder. 

Meest waardeloze talkshow

De Amerikaanse talkshowhost Stephen Colbert is waarschijnlijk de enige die deze prijs echt graag in de wacht wil slepen. Een dag na de aankondiging van Trump startte de presentator een ware reclamecampagne en liet zelfs een bord plaatsen op Times Square in New York.

Colbert staat de springen om de prijs, want, zo liet hij weten: “Niets maakt je geloofwaardiger dan voor leugenaar uitgemaakt te worden door Trump.” Stephen, we duimen voor je!

De tekst gaat verder onder de video.

Meest overgewaardeerde mediapersoonlijkheid

Zangeres Cher, Beyoncé, Robert De Niro en actrice Bette Midler maken de meeste aanspraak op de titel. De lijst van talentloze, middelmatige en overgewaardeerde mediapersoonlijkheden is in de ogen van Trump oneindig. Velen door de president geuite beledigingen over deze beroemdheden zijn onvergetelijk. Maar helaas, er kan maar eentje winnen. En omdat ze toch al alle andere mogelijke prijzen heeft gewonnen, gaat ook deze prijs vermoedelijk naar, jawel: Meryl Streep.

Uit het juryrapport van Trump himself:

“Meryl Streep, een van de meest overgewaardeerde actrices in Hollywood, kent mij niet, maar heeft me aangevallen tijdens de Golden Globes. Ze is een Hillary-flunky die zwaar verloren heeft. Voor de honderdste keer, ik heb nooit een gehandicapte verslaggever ‘bespot’ (zou ik nooit doen) maar liet hem simpelweg ‘kruipen’ toen hij een zestien jaar oud verhaal totaal veranderde om me in slecht daglicht te zetten. Gewoon meer hele oneerlijke media!”

Meest talentloze journalist

Dit stuk journalistiek addergebroed is eigenlijk het vermelden niet waard en juist daarom de geschikte winnaar van deze categorie. Politiek verslaggever Dave Weigel van The Washington Post kreeg het afgelopen december met Trump aan de stok. Wat volgende was een vete waarbij Trump uiteindelijk excuses eiste van de journalist.

Wat ging er mis? Weigel deelde een foto van een halfleeg arena in Florida, waar Trump die dag een speech zou geven. De foto werd gedeeld om te bewijzen dat de bewering van de president, namelijk dat de arena ‘tot de nok toe’ vol zat, onwaar was. Helaas werd de foto gemaakt voor aanvang van het evenement, voordat de grote menigte arriveerde.

Trump reageerde boos: “Ik eis excuses en rectificatie van FAKE NEWS,”

Trump kreeg zijn excuses van de journalist, maar eiste vervolgens zijn ontslag. Het bleef bij een rectificatie van The Washington Post.

Meest verraderlijke publicatie

Het lag in de lijn der verwachtingen, maar de prijs voor meest verraderlijke publicatie gaat hoogstwaarschijnlijk naar journalist en columnist Michael Wolff voor zijn nu al legendarische boek Fire and Fury, over het eerste jaar presidentschap van Trump. Wolff werkte ongeveer achttien maanden aan dit knappe staaltje onderzoeksjournalistiek, puttend uit ruim tweehonderd interviews met betrokkenen.

Zelfs voor publicatie (verwacht op dinsdag 9 januari) doen de onthullingen al stof opwaaien. Bijvoorbeeld over dochter Ivanka, die de eerste vrouwelijke president wil worden, First Lady Melania die in huilen uitbarstte toen haar man de verkiezing won en het gerucht dat Trump niets anders eet dan McDonald’s-voer, uit angst voor vergiftiging.

Volgens een correspondent van de New York Times moeten we de publicatie enigszins met een korreltje zout nemen. “Goed geschreven,” aldus de Times, maar “verschillende dingen zijn waar en sommige dingen zijn niet waar. Licht omgegaan met fact checking en het kopiëren van materiaal.” In ieder geval een mooie kanshebber voor de Currupte Media Awards.

Meest oneerlijke media over de grens

Onder het motto ‘America First’, zal Trump waarschijnlijk geen prijs uitloven voor meest oneerlijke media over de grens. Mocht er tegen alle verwachting in toch een prijsje zijn voor leugenachtige buitenlandse vuilspuiters, dan hopen we dat deze uiteraard gaat naar onze eigen Zondag met Lubach. Immers: “We totally understand, it’s going to be America first. But can we just say, the Netherlands second?”

De tekst gaat verder onder de video.

Het welbekende filmpje ‘Even voorstellen aan Trump’ is inmiddels meer dan tien miljoen keer bekeken en ging dan ook snel na verschijning wereldwijd viral. Een echte kanshebber voor een eervolle vermelding tijdens de Corrupte Media Awards.

Welk onbetrouwbaar platform de prijs uiteindelijk in de wacht gaat slepen weten we waarschijnlijk pas dinsdag, aangezien Trump de prijs maandagavond zal uitreiken.

Wij houden de peilingen voor u in de gaten.

Onderwerpen