Spring naar de content
bron: ANP/Jeroen Jumelet

We gaan aan ons klimaatgesteggel ten onder

Rechts-populisme en klimaatverandering, het blijft een lastige combinatie. Terwijl de poolkappen smelten, de uitgemergelde ijsbeerkadavers zich opstapelen en men zelfs in eigen land per boot naar het werk moet (zie de bovenstaande afbeelding voor fotografisch bewijs), is het nog steeds lastig om het probleem onder ogen te zien. Zeker als je Donald Trump heet, en het in de Verenigde Staten juist extreem koud is op het moment is het lastig om het grote plaatje te zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het begin van een twitterfittie

Van Trump kun je verder vinden wat je wil, maar het licht heeft de beste man in ieder geval niet uitgevonden. Maar ook onze eigen, beduidend intelligentere Thierry Baudet is sceptisch over klimaatverandering. Je bekommeren om een naderende apocalyps is immers een linkse geldslurpende hobby. In de volgende, onderstaande tweet riep Baudet de toorn van klimaatadepten op zich af.

De tekst gaat hieronder verder. 

Hier noemt Baudet vier punten, die vrijwel meteen door weerman Gerrit Hiemstra met bronnen weerlegd worden, waarna Baudet in een (inmiddels verwijderde tweet) oproept om de weerman van de NOS dan maar te ontslaan. Een twitterfittie is geboren, zo noemt men dat in 21ste eeuws Nederlands.

En het bleef nog lang onrustig op Twitter, maar de echte climax kwam toen de Volkskrant een opiniestuk publiceerde van de hand van wetenschapsjournalist Simon Rozendaal waarin de tweet van Thierry Baudet toch als ‘grotendeels waar’ bestempeld wordt. De onderbouwing is vrij dun. Twee van de punten zijn complex en dus discutabel. Eentje (CO2 is goed voor planten) is een voldongen feit en ook een bekende dooddoener in de klimaatdiscussie. Dat smog niet louter uit CO2 bestaat, mag ook duidelijk zijn. Enfin: er is ruimte voor debat.

Klimaatonzin

Gerrit Hiemstra liet het er vervolgens niet bij zitten. Misschien wel de bekendste weerman van Nederland gaat te vuur en te zwaard tegen wat hij noemt ‘klimaatonzin’. “Het is lief van de Volkskrant dat ze Thierry Baudet steunen in deze moeilijke periode,” zo meldt hij als reactie op het stuk.

Rozendaal roemt Baudet in het stuk ook om het feit dat hij zijn huiswerk doet. “Ik versla het klimaatdebat sinds 1979 en heb zelden een politicus meegemaakt die zo goed op de hoogte was.” Over Hiemstra blaast hij beduidend minder hoog van de toren. “Een beetje meer vrije tijd om de literatuur bij te houden, kan geen kwaad.”

De eerste beschietingen hebben nu plaatsgevonden, en de volgende in de rij is De Correspondent. Dit medium ontkracht de uitspraken van Baudet én het stuk van Rozendaal in De Volkskrant. Zodoende is de discussie, die inmiddels alweer een week geleden afgetrapt werd, nog steeds heel erg in leven. Een voorlopig laatste ontwikkeling van formaat is dat de FvD-voorman Hiemstra samen met klimaatexpert Marcel Cok uitnodigt voor een debat over dit vraagstuk, met gelijke spreektijd voor alle deelnemers. Kosten voor het huren van de zaal zijn voor Forum voor Democratie, debatleider in overleg.

De tekst gaat hieronder verder. 

Klimaatverandering
Werknemers van de Wienerberger Steenfabriek in Echteld worden afgezet op de dijk. Door het hoogwater is de fabriek over de weg niet meer bereikbaar. Beeld:

Vuurwerk

De reactie van Hiemstra op de uitnodiging is als volgt, en daarmee is waarschijnlijk de kous nu toch eindelijk af. “Ik begrijp goed dat velen een debat leuk vinden (ha, wedstrijd!, sic.) maar daar heb ik geen behoefte aan. Ik heb al eerder aangegeven dat het mij niet om Baudet gaat. Ik heb mijn punt gemaakt: gebruik de argumenten die de overgrote meerderheid van de #klimaatwetenschappers publiceren.”  Wat na deze voor sociale mediabegrippen ellenlange discussie wel duidelijk is, is dat het klimaatvraagstuk erg leeft en dat dit debat hoe dan ook vuurwerk had opgeleverd.

Maar aan het lijf van Hiemstra dus geen polonaise, en dat is dan dat. Oeverloos klimaatgesteggel brengt ons ook niet veel verder dan het aanpakken van het werkelijke probleem, zo legde de weerman al eerder in onderstaande treffende bewoordingen uit.

Onderwerpen