Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

#MeToo: intimiteit op werk is zo slecht nog niet

Met een boeiend opiniestuk van Franse actrices, journalisten en schrijvers in de Franse krant Le Monde van begin deze week krijgt de #MeToo-beweging een nieuwe laag. Intimiteit op de werkplek is niet per definitie slecht, mits beide partijen instemmen, luidt de Franse conclusie. Diezelfde theorie houdt sociologe Iteke Weeda aan in haar standaardwerk Intiem op ’t werk. Intimiteiten op de werkvloer –gewenst dan wel ongewenst – zijn dus van alle tijden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink
#MeToo
Beeld:

“Laat ik vooropstellen dat ik het vanuit maatschappelijk oogpunt heel goed vind dat de #MeToo-discussie op gang is gekomen,” stelt Weeda, sociologe en emeritus hoogleraar emancipatievraagstukken die in 1990 Intiem op ‘t werk publiceerde. “Maar op individueel gebied valt er het een en ander aan op te merken.”

Intimiteit

Ze begon in 1989 onderzoek te doen naar intimiteit op het werk. “Er was toen namelijk ook een discussie aan de gang over ongewenste zeden op de werkvloer. Ongewenst contact is natuurlijk nooit goed, dat moet niet,” stelt ze.

Ze merkte toentertijd dat het kind zowat met het badwater werd weggegooid. “Op het werk is het voor vrouwen vaak juist heel fijn om persoonlijke relaties en persoonlijke dingen te hebben,” stelt ze over haar onderzoek. “Een arm om je schouder bij wijze van spreken. Maar alles werd verdacht, en daardoor gebeurde het niet meer.”

Wanneer een man te angstig is, stagneert de communicatie en verliest iedereen een stukje vrijheid, vindt Weeda. “Wat voor de een gewenst is, is voor de ander ongewenst. Je moet dus best sociaal intelligent zijn om dat door te hebben. En maak maar eens duidelijk hoe sociaal moeilijk dat vaak ligt.”

Beeld:

Frankrijk

Haar bevindingen zijn in lijn met het standpunt van het Franse collectief dat deze week haar mening liet horen in de Franse krant Le Monde. De #MeToo-beweging slaat door. Verkrachting is een ernstige misdaad, maar flirten, verleiding en hoffelijkheid zijn geen ‘macho agressie’. Flirten moet dus gewoon kunnen.

Volgens Weeda verschilt dat wel per persoon: “Als het om aanranding of verkrachting gaat zijn we het er allemaal over eens dat het niet kan. Maar er is zo’n grijs vlak waar per persoon verschilt of het wel of niet getolereerd wordt. Ik ben blij dat het onderwerp naar voren is gebracht, dat het niet zo’n sluimerend element meer is.”

Verhaal met twee kanten

Er wordt, volgens Weeda, vaak niets gecontroleerd voor iemands hoofd op het hakblok eindigt. Zo stelde acteur Michael Douglas deze week dat hij beschuldigd wordt van seksueel wangedrag. “Hij vindt het een nachtmerrie voor zijn familie en zegt dat het absoluut niet waar is,” stelt ze.

Weeda: “Wat er vaak gebeurd is dat iemand zonder enig bewijs, zonder enige rechtsspraak dit soort beschuldigingen kan maken en dat het dan aangenomen wordt. Dat is eigenlijk niet hoe onze samenleving hoort te communiceren. Ik blijf zeggen dat het een goed initiatief is, maar we moeten ons wel bewust zijn dat we voorzichtig moeten zijn met wat we aannemen.”

Ondanks het feit dat Weeda de #metoo-beweging toejuicht steunt ze het Franse tegengeluid: “Ik zeg altijd dat er twee verschillende kanten in een mens te vinden zijn: het mannelijke en vrouwelijke. Het vrouwelijke is het inlevingsvermogen, het mannelijke is duidelijk zijn. Ook als vrouw. Het is best ingewikkelde materie.”

Weeda is in ieder geval blij dat het besproken wordt. “We weten allemaal wel dat er meer onder de zon gebeurt dan het licht kan verdragen. Maar dat er wat tegengeluid te horen is, vind ik zeker niet slecht. Dan breng je de discussie meer in evenwicht.”

Onderwerpen