Spring naar de content
bron: Pexels

Het Gini-coëfficiënt: onze wereld is meer verdeeld dan ooit

Terwijl wereldleiders later deze maand samenkomen op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos om te bespreken hoe zij een gedeelde toekomst kunnen creëren in een ogenschijnlijke gebroken wereld, is de verdeeldheid in de wereld groter dan ooit. Dit blijkt uit onderzoek van de World Wealth and Income Database. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink
Beeld:

Zo is er een flinke groei te zien in de ongelijkheid in inkomen. De rijken worden rijker en de armen blijven achter. Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat de inkomensverschillen in Nederland nagenoeg onveranderd zijn gebleven.

Gini-coëfficient

De ongelijkheid in besteedbaar inkomen in een land wordt uitgedrukt met de Gini-coëfficient. Dat is een cijfer tussen 0 en 1, waarbij 0 staat voor complete gelijkheid, en 1 voor complete ongelijkheid, waarbij één persoon al het inkomen heeft en de rest van de bevolking helemaal niets. Zonder belastingen en uitkeringen steeg de Gini-coëfficiënt in Nederland tussen 2001 en 2015 van 0,53 naar 0,56.

Genderkloof

Dan de genderkloof: in elk wereldland verdienen vrouwen minder dan mannen met dezelfde baan, terwijl genderdiscriminatie illegaal is in veel landen waaronder de Verenigde Staten en de 28 leden van de Europese Unie.

Daarnaast blijkt dat vrouwen een stuk minder werken. Slechts 50 procent van de vrouwen neemt deel aan het wereldwijde personeelsbestand, vergeleken met 80 procent van de mannen. In Nederland werken mannen ook meer dan vrouwen. In 2016 bedroeg de zogenoemde bruto-participatie 74,9 procent voor mannen tegen 65,1 procent voor vrouwen.

De tekst gaat hieronder verder.

Beeld:

Wanneer we als doel zouden stellen om de economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen recht te trekken, zijn we met oog op de trage vooruitgang zo’n 217 jaar bezig, volgens onderzoek van het Wereld Economisch Forum.

Politieke polarisatie

Over de hele wereld is te zien dat politieke polarisatie toeneemt. Enquêtes van het Amerikaanse Pew Research Center laten zien dat in Amerika Republikeinen conservatiever zijn geworden, terwijl Democraten consequenter liberaal zijn. Dat betekent dat ze minder raakpunten hebben met belangrijke kwesties dan in het verleden.

Extreemrechts

In Europa krijgt extreemrechts steeds meer draagvlak. Vooral in Centraal-Europa, waaronder Polen, Hongarije en Oostenrijk, zijn extreemrechtse partijen populair. In Hongarije hebben deze partijen zelfs een absolute meerderheid in het parlement. In Nederland en omringende landen is (nog) geen noemenswaardige trend te ontdekken, maar zijn politieke scheidslijnen duidelijker zichtbaar.

Educatie

Meer dan 60 miljoen kinderen van zes tot elf jaar kunnen volgens Unicef niet naar school. Meer dan de helft van hen bevindt zich in Centraal-Afrika, en zo’n 27 miljoen leven in conflictgebieden. De toegang tot onderwijs varieert enorm over de hele wereld. In Nederland is het onderwijs relatief goed geregeld met oog op de leerplicht.

De tekst gaat hieronder verder. 

Beeld:

Wereldwijd heeft 65 procent van de mensen van 25 jaar en ouder minstens een middelbaar onderwijs genoten. In Europa en de Verenigde Staten ligt het aandeel ruim boven de 90 procent. In Centraal-Afrika ligt het aantal onder de 30 procent.

Onderwerpen