Spring naar de content
bron: Pexels/Pixabay

Jankblank

Afgelopen week kwam Nederland in verzet. Online werd woest getwitterd en een poging gedaan om een hashtag van de grond te krijgen. De herencolumnisten grepen in de kranten naar hun parels, en vroegen zich af of het in hemelsnaam allemaal niet veel te ver begon te gaan. Er werden Kamervragen gesteld. Fractievoorzitters van belangrijke menerenpartijen spraken zich uit en zelfs de minister-president van ons prachtige Vaderland besloot zich in de discussie te mengen. Wat was er aan de hand?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Meredith Greer

Er was een beeldje in een museum verplaatst, een nieuwsmedium had intern besloten zijn stijlgids aan te passen, en een basisschool besloot van naam te veranderen. Het zijn barre tijden. Zo zwaar had Nederland het sinds het Beste Reizigersoffensief van 2017 niet meer gehad.

Het lijkt wel 1984. Of misschien zelfs 1938, vlak voor de oorlog. Met dat taalfascisme. Die policor gedachtenpolitie. Die capitulatie aan beroepsslachtoffers, het meegaan in een aangeprate erfzonde. Een beeldenstorm, dat was het! Het was genoeg, Nederland kwam in opstand, twitterde vol woede #ikbenblank en maakten grapjes over vla.

Zo. Daar hebben ze niet van terug.

De Nederlanders werden namelijk geconfronteerd met de belevingswereld van zwarte mensen, waarin de Gouden Eeuw en de V.O.C-mentaliteit niet iets is om trots op te zijn. Tenzij je trots bent op massamoord en marteling. En daar kun je eventjes best begrip voor tonen, maar als je niet oppast pakken ze niet alleen je middelvinger maar je hele hand en dat moest maar eens heel snel afgelopen zijn.

We leven immers in Nederland, en iedereen weet dat Nederlanders nooit zwart zijn. Tenzij ze heel goed kunnen voetballen. Dan kunnen ze een soort ere-Nederlanders worden. Verder moeten ze, of ze nou in Appelscha of Angola geboren zijn, vooral dankbaar zijn en aanpassen.

En eigenlijk hè, eigenlijk zijn ze zelf gewoon racisten. Want de Nederlander was zich van geen kwaad bewust. Wisten zij veel. De Nederlanders waren helemaal niet bezig met ras, dat is namelijk helemaal niet hun probleem. Zij zijn neutraal, de meerderheid en de norm. Ras is iets voor de anderen, voor iedereen die van hen afwijkt. En als ze nou gewoon eens hun racistische mond zouden houden, kon alles blijven zoals het was: kleurenblind voor de problemen waar ze zelf geen last van hadden.

Zolang je je namelijk van geen kwaad bewust bent, kun je het ook niet verkeerd doen. En zolang je je niet bezighoudt met racisme, kun je ook geen racist zijn. Klagen omdat je nergens aangenomen wordt? Vind je het vervelend dat je constant wordt uitgescholden, kleiner wordt gemaakt of in een hokje wordt geduwd vanwege je huidskleur? Dan moet je maar gewoon denken in de kleur van je hart.

Want wat willen die enge zwartwitdenkers? Dat Nederlanders nadenken over hun taalgebruik? Dat onze grote politiek leider zich eerst even inleest in eigen vaderlandse geschiedenis voordat hij het land gaat beschermen tegen een beeldenstorm? Dat is een Coentunnel te ver. Het moet niet gekker worden. Iedereen weet dat het recht op domheid, selectieve geschiedschrijving en belediging een van de speerpunten van onze superieure cultuur is. Dat is de reden dat Arjen Lubach zei dat ‘The Netherlands second’ was, en dat filmpje ging viral, dus zo zie je maar weer.

En het is ook wel belangrijk om empathie te blijven tonen. Voor de witblanke Nederlander. Er wordt namelijk vanalles van ze Nederlanders afgepakt. Dat ze in de trein ’s ochtends bevestigd krijgen dat ze een piemel of een kut hebben en dat al het andere raar is. De naam van die marshmallowcakejes, die werd ook al van ze afgepakt. Oh en de mannen mogen ook al niet meer aanranden. Dadelijk heeft Nederland helemaal geen humor of cultuur meer over.

Dus hijs de (prinsen)vlag, neem bacon mee voor het geval u een moslim tegenkomt, app uw vrinden van de Nederlandse Leeuw, hef het volkslied aan, geef die stagiaire een klap op haar kont en bivakkeer voor het NOS-gebouw in de Hollandse regen. Verander uw naam op Twitter in #ikbenblank.

Houd moed, Hollandse strijders. Later zult u aan uw kleinkinderen kunnen vertellen over uw heldendaden in het verzet.

*De term ‘Jankblank’ is van de briljante Stella Bergsma, die ik vanaf heden zal vervangen als vaste columnist voor HP/De Tijd.

Onderwerpen