Spring naar de content
bron: Vanusa Riquelme/screenshot Instagram

Hoop voor jurkenhaters, dankzij boerka zonder bovenkant

Alexandra Besuijen neemt op deze website wekelijks de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze de kaftan, millennials en milieu en het Britse huwelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Boerka zonder bovenkant

Hebben jullie nou ook wel eens dat je gevraagd wordt voor een dure trouwerij waar een burgemeester komt of een koning, of voor een gardenparty waar je een hoed op moet en een sjieke jurk aan? Of zo’n rodelopergebeurtenis? Nee? Nou, ik ook niet. En dat is maar goed ook, want ik zou werkelijk geen idéé hebben wat ik aan moest trekken.

Ja, een júrk, maar dat is nou net het probleem. Ik heb er sinds mijn tiende nooit meer eentje aangehad en dat is maar beter ook. Ik + jurk = tante Sidonia.

Voor een jurk moet je schattig zijn en enigszins petite en ik ben niet schattig en petite, zelfs niet enigszins. Dus voor mij geen Kate Middleton-jurkjes en al helemaal geen skimpy dress, want voor al die blotigheid ontbeer ik de juiste onderdelen. Dus ik zou denkelijk niet gaan.

Maar… er is hoop voor de jurkenhaters onder ons! Nee, we mogen nog steeds niet in Levi’s en Allstars, maar een béétje boho mag inmiddels wel; de kaftan is hét partyfashion-ding van deze zomer! De kaftan, zo’n heerlijk wapperend zijden gewaad, waarvoor je niet elke vierkante centimeter van je lichaam hoeft te tannen en waxen, waarin vetrolletjes op charmante wijze worden verdoezeld en waarmee je een ontzettende jaren zeventig Marrakesh/Malibu-vibe afgeeft. Yeah!

De tekst loopt hieronder door.

Zeg je kaftan, dan zeg je Elizabeth Taylor, prinses Gracia of Margaret. Je zegt tulbanden, margaritas en blote voeten in het zand.

Ja, het is net een boerka zonder bovenkant en je zou kunnen beweren dat je door het dragen ervan aangeeft dat je lichaam iets is om je voor te schamen, maar, volgens een journaliste van The Guardian, zou je voor hetzelfde geld kunnen zeggen dat het de sisterhood versterkt omdat je niet met elkaar hoeft te concurreren wie het strakste lijfje heeft. Hoe dan ook, het is een heerlijk ding en voor de handige krenten onder ons: ook nog eens heel makkelijk te maken met een lappie van de markt!

Beeld:

Millennials en milieu

Waar de babyboomers continu de schuld krijgen van milieuvervuiling, vergrijzing en verzadiging van de arbeidsmarkt omdat ze hun comfortabele, goedbetaalde baantjes niet willen opgeven, worden de millennials gezien als oppervlakkig, zeurend en tamelijk dom. Ze willen alles, maar ze jammeren liever dan dat ze werkelijk iets dóen, is de heersende mening. Is dat terecht?

Laten we werk en financiën even buiten beschouwing laten en ons concentreren op duurzaamheid. Dat móet wel een millennialdingetje zijn toch? Je kunt per slot van rekening geen hipsterrestaurantje in gaan zonder doodgegooid te worden met bio dit en bio dat en op zonnepanelen geroosterde macrobiotische pijnboompitten op een bedje van yakyoghurt en kiemgroente. Ik bedoel, een tosti ham kaas van twee sneetjes wit casino is er een absolute no-go.

En qua kleding is het vintage wat de klok slaat, of biokatoen en bamboe-onderbroeken. Dus in hun dagelijks leven zullen ze ook wel zeer milieuverantwoord bezig zijn. Zou je denken.

Volgens onderzoek van Milieu Centraal onder millennials van 25 tot 35 jaar valt dat echter wel tegen. Die leeftijdsgroep is er niet per se méér mee bezig dan de rest van Nederland.

Zeven van de tien ondervraagden gaven aan dat ze het wel belangrijk vinden, maar ze zijn voornamelijk geïnteresseerd in onderwerpen waarin milieu- en persoonlijke voordelen samen gaan, zoals minder energieverbruik en een langer leven voor hun smartphone.

Minder vlees eten – wat wereldwijd een échte impact zou hebben – vinden ze niet noodzakelijk en minder vliegen ook niet: bijna de helft is het afgelopen jaar met het vliegtuig op vakantie geweest.

Kortom, zoals de meeste mensen willen ze wel de lusten, maar niet de lasten. Prima, maar hou dan wel op met de vorige generaties van alles kwalijk te nemen. Voor je het weet zeggen je eigen kinderen hetzelfde over jou. En terecht.

Beeld:

Harry en Meghan

Zaterdag zitten er weer miljoenen mensen over de hele wereld aan de buis gekluisterd voor het sprookjeshuwelijk van het jaar, de trouwerij van prins Harry en zijn Meghan. Ja, ik ook, want ik verlustig mij graag aan prinsen en prinsessen, rare hoedjes en oude rituelen en wentel mij dan in het genoegen dat ik alles kan meemaken en toch mijn ouwe joggingbroek aan heb. Pass the tompoezen please!

Even een wie-is-wietje en een waar-en-wanneertje:

Prins Harry is de tweede zoon van prins Charles en wijlen prinses Diana, de ‘spare’ van de zogenaamde ‘heir and spare’. In tegenstelling tot zijn broer in het bezit van een volle haardos en baard en vanwege zijn haarkleur ook wel eens aangezien voor het onechte kind van Diana en de roodharige James Hewitt. Maar daar zullen we het hier verder niet over hebben…

De bruid Meghan Markle is een buitenbeentje in de stijve familie Windsor: niet van adel, een actrice, niet blank en geen maagd meer, want al eerder getrouwd. Zelfs Wallis Simpson draait zich in haar graf om. Welkom in de 21ste eeuw!

Je zou Meghan kunnen kennen uit de advocatenserie Suits, waar ze de rol van Rachel Zane speelt. Haar moeder is een zwarte Amerikaanse, haar vader heeft Nederlandse, Engelse en Ierse wortels.

Moeder Doria Ragland is een yogalerares met dreadlocks en een neuspiercing; vader Thomas Markle is een gepensioneerde belichter van tv-shows, die dacht een rustig leven te kunnen leiden in Mexico. De arme man werd echter onder vuur genomen door paparazzi en in een wanhoopspoging om de controle te behouden, werkte hij met hen samen en liet zich daarvoor betalen. Of hij door alle rumoer zaterdag zijn dochter naar het altaar zal begeleiden is op dit moment nog onzeker. Pff, ik mag hopen dat hij komt; als notoire vreemdganger en tamponlover Charles het mag, dan papa Markle zeker.

Tot de huwelijksgasten behoren in elk geval prins William – tevens best man – en princes Kate (Catherine) en koningin in Elizabeth. Of prins Philip aanwezig is, is nog de vraag. Hij voelt zich niet so lekker. Verder uiteraard vader Charles en stiefmoeder Camilla en oom Andrew en zijn dochters. Of ex-tante Sarah Fergusson aanwezig zal zijn, is niet bekend.

Uit het ‘gewone volk’ mogen we de volgende celebrity’s verwachten: James Blunt, met wie Harry in Afghanistan heeft gediend, Serena Williams, een goede vriendin van Meghan, de cast van Suits, Joss Stone en wellicht de Spice Girls.

De huwelijksvoltrekking in St George’s Chapel in Windsor Castle en alles daaromheen wordt live uitgezonden op zaterdag 19 mei van 12.00 tot 15.00 uur.

O ja, Willem-Alexander en Maxima zijn níet uitgenodigd. Hmm…?

Onderwerpen