Spring naar de content

Thierry Baudet is de John de Mol van de politiek

Het Forum voor Democratie is geen politieke partij, maar een ‘mediabedrijf’. Zo vertrouwde de rechterhand van Thierry Baudet, Henk Otten, de Volkskrant toe in een interview. Een belangwekkende onthulling, die te weinig aandacht kreeg, schrijft Ton F. van Dijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk

Nu is eindelijk duidelijk waarom Baudet voor de televisiecamera’s aan een zakje lavendel ruikt en ons allen verwent met een naaktfoto van zichzelf tijdens het zomerreces. Het hoge woord is eruit: Baudet is geen politicus, maar de CEO van een mediabedrijf.

Het was met recht een onthullend interview met Baudets compagnon, Henk Otten. Naar verluidt een boerenzoon uit Drenthe, die advocaat werd aan de Zuidas en later dealmaker in de Londense City. Drie jaar geleden richtte Otten samen met Thierry Baudet het Forum voor Democratie op. Voor ons buitenstaanders ogenschijnlijk een politieke beweging, die de ramen van de BV Nederland eens flink wil openzetten en oproept tot een grote schoonmaak van ons politieke systeem.

Centrale thema’s van het Forum zijn onder meer behoud van soevereiniteit in relatie tot de EU, een einde maken aan de baantjescarrousel in Den Haag, door Baudet en Otten steevast aangeduid als het ‘partijkartel’ en de esthetiek terugbrengen in de architectuur van ons land. Om er een paar te noemen.

In combinatie met eens streng asielbeleid stuk voor stuk onderwerpen die de hoop op verandering van vele ontevreden Nederlanders inmiddels dagelijks voeden. Het Forum beweegt in de peilingen al naar de 20 zetels. Over een succes gesproken. Complimenten aan Otten en Baudet, die overduidelijk raak hebben geschoten.

Mediabedrijf

Het ‘onthullende’ aspect van het interview met Henk Otten zit hem in de volgende passage die door de Volkskrant wordt opgetekend uit de mond van Otten:

“Ik vind de mediakant nog leuker dan de politiek. We hebben nu een Facebookkanaal waarmee we miljoenen mensen bereiken, soms in een week wel een paar miljoen. We creëren onze eigen content met filmpjes en het nieuwe boek van Theo (Hiddema, red.) verkopen we in onze webshop. We zijn eigenlijk een mediabedrijf met een politieke tak.”

Waar wij traditionele denkers nog geneigd zijn het Forum voor Democratie primair te zien als een politieke beweging, wordt de grote relevatie gevormd door het zinnetje: “We zijn eigenlijk een mediabedrijf met een politieke tak.” FvD is dus een mediaonderneming, en als gevolg daarvan is de leider van de beweging geen politicus maar een mediaondernemer. En dat perspectief verklaart opeens alles. Hulde dus aan Volkskrantjournalisten Frank Hendrickx en Dion Mebius, die de woorden van Forum-oprichter Otten tot ons brachten.

Want eindelijk zien we Thierry Baudet zoals hij is. Tot nu toe moesten we het doen met het frame van de ‘politicus’. Vanuit dat paradigma begrepen we soms niet zo goed waar de kersverse politicus Baudet in Den Haag zoal mee bezig was. Zo verhuisde hij met veel bombarie een piano naar zijn werkkamer in Den Haag. Wat zou een politicus daarmee beogen? Baudet rook voor het oog van de camera theatraal aan een zakje lavendel. Wat was het doel? Thierry verscheen in battledress in de Kamer tijdens een debat over de uitrustingsproblemen van militairen. Waarom in hemelsnaam?

Side dish

Dankzij compagnon Henk Otten valt de puzzel in elkaar. Baudet is helemaal geen politicus. Politiek is voor de geletterde en goedogende academicus die Baudet is wellicht een smakelijke side dish, maar zeker geen hoofdgerecht. Baudet blijkt – als we Henk Otten mogen geloven – het gezicht van een mediaonderneming, die zich vooral bezighoudt met aanwezigheid op social media als Twitter en Facebook. Logisch gevolg van deze vaststelling is dat Thierry vooral een entertainer is die politiek erbij doet.

Want in de media gaat het hoofdzakelijk om vermaak. Een politieke partij die in werkelijkheid een mediabedrijf is vraagt om een wezenlijk andere benadering van het vak. De entertainer Baudet snapt als geen ander dat een naaktfoto tijdens het zomerreces meer voor hem doet dan welke inhoudelijke bijdrage aan de discussie dan ook.

Baudet heeft weinig oog voor het debat in Den Haag, omdat hij begrijpt dat hij dáár de wedstrijd niet gaat winnen. Iedere schrobbering van collega-Kamerleden omdat hij weer eens niet aanwezig was tijdens een belangwekkende discussie in de plenaire zaal is voor de mediaonderneming die Forum voor Democratie in werkelijkheid is, een overwinning. Zelfverklaard toekomstig minister-president Thierry Baudet lijkt dan ook in niets op oud-premiers Ruud Lubbers of Wim Kok, nee, hij is gewoon de John de Mol van de politiek.