Spring naar de content
bron: ANP

Het Heerlen van Frans Timmermans

In Heerlen – ooit een rijke mijnwerkersstad maar nu achtergesteld – lanceerde Frans Timmermans zijn campagne als Spitzenkandidat van de sociaaldemocraten bij de Europese verkiezingen. Maar zit Zuid-Limburg wel te wachten op een verhaal over Europese waarden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Berend Sommer

Frans Timmermans neemt in mei de zware taak op zich om de sociaaldemocratie te redden. En niet alleen de sociaaldemocratie. Ook de Europese Unie moet worden gered van sujetten die lak hebben aan de ‘Europese waarden’. Onvermoeibaar reist de PvdA-Spitzenkandidat (als de sociaal-democraten in Europa de grootste worden, mag hij de Europese Commissie leiden) al maanden van stad naar stad, om in zaaltjes uitgebluste partijgenoten te inspireren. Hoewel hij zijn geboorteplaats Heerlen inmiddels ontstegen is, is hij zijn roots allerminst vergeten. Zijn campagne begon in oktober op het terras van zijn stamcafé. Een vreemd gezicht: waarom kiest deze polyglot juist voor Heerlen als decor? 

Als ik door de kale binnenstad van Heerlen loop – ik kom er voor het eerst – herinner ik mij dat de glorietijd van het stadje zich niet hier, maar zevenhonderd meter onder mijn voeten afspeelde. Ik heb dat niet zelf bedacht: Frans Timmermans heeft dat gedaan. In tal van speeches refereert hij aan het verleden van zijn familie. Zijn grootvader was een koempel en een bron van inspiratie. Van zijn grootvader, die zelf niet kon studeren, leerde hij dat hij zich moest blijven ontwikkelen. Nu spreekt hij zeven talen, het Limburgse dialect meegerekend. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap