Spring naar de content

‘Once Upon A Time… In Hollywood’ is ode aan Brad Pitts doorleefde kop

Nico van den Berg bespreekt deze week de langverwachte nieuwe film van Quentin Tarantino: Once Upon A Time... In Hollywood.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico van den Berg

Once Upon A Time... In Hollywood. De titel doet denken aan een sprookje. Maar dan wel één volgens Quentin Tarantino. Dus dat betekent een nostalgische kijk op het Los Angeles van 1969, maar dan vermengd met krankzinnige geweldsexplosies, een flinke dosis zwarte humor en eindeloze verwijzingen naar de film- en popcultuur. Want Once Upon A Time... In Hollywood verwijst ook nog eens naar twee filmklassiekers van Tarantino's held Sergio Leone: de spaghetti-westerns Once Upon A Time In The West en Once Upon A Time In America. Niets nieuws eigenlijk, want ook in zijn acht vorige films zien we dezelfde mix van geweld, humor en verwijzingen terug. Maar zolang Tarantino laat zien dat hij het filmmaken als geen ander beheerst, hoor je mij niet klagen.

Tarantino's eerdere films als Pulp Fiction, The Hateful Eight en Jackie Brown waren al aardig gevuld met verwijzingen naar muziek en oude films. Bij Once Upon A Time... In Hollywood heeft hij niet slechts een greep gedaan uit de bak met nostalgie, hij heeft de hele inhoud in een keer over de film heen gekieperd. Voor de echte cinefiel is dit waarschijnlijk de filmhemel, terwijl de gewone kijker - zeker de niet-Amerikaan - hier nauwelijks een boodschap aan heeft. En dan dringt de vraag zich op: zit er onder het nerd-laagje aan filmtrivia nog een goede film verborgen? Het antwoord is helaas geen volmondig 'ja'.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap