Spring naar de content
bron: Instagram

Dé kerstbomentrend is géén kerstboom hebben

Wekelijks schrijft Alexandra Besuijen over de laatste mode en trends. Deze week over hippe kerstballen, de nieuwe designercollectie van H&M en kippentuigjes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Fijne ballen

De klok moet nog verzet worden, maar bij mijn favoriete winkel de Action schittert het al van de kerstballen en aanverwante versiering. En ja, ik heb al weer wat fijne ballen ingeslagen. Consuminder ten spijt. Want als de O in de maand is, begint het te kriebelen. Geen zon, barbecue en late night G+T’s bij de vuurkorf meer? Dan maar all the way de andere kant op: Kerstmis! Gezellig.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Voor deze column ben ik ooit lid geworden van een paar pagina’s waar gekerstcreabeaad wordt met spulletjes van de Action, AliExpress en andere knakenzaken, maar daar moest ik na een paar dagen mee ophouden. De hoeveelheid zelfgefröbelde kerstslingers, sneeuwpopjes, kerststukjes en uiteraard het onvermijdelijke speelgoedautootje met kerstboompje op het dak, werd me te veel. Niet dat het per se lelijk was, maar het was vooral te aandoenlijk. Zo tuttig, zo níet trendy en toch zo lief – ik werd er helemaal sentimenteel van. Van die lieve mevrouwen die met zigzagwatten en dennenappels aan het knutselen zijn en dan zo trots zijn als een aap met zeven staarten (ja, ik weet het, de uitdrukking is anders, maar er komen hier alleen maar nette mensen). Ik trok dat niet.

Maar wát is op het moment dan eigenlijk trendy in het kerstdecogebeuren? Waarmee onderscheid je je van de dertien-in-een-dozijnbomen en kun je een beetje mee voor de dag komen op Instagram? Dat je niet, zeg maar, voor kerstlul staat?

Om er één coherent thema uit te vissen, valt nog niet mee. Het is meer ‘alles kan’. In vogelvlucht: thema Arctisch – veel wit, nepsneeuw en kristallen. Thema Landelijk: versierselen van stro en jute linten. Thema Groen: veel groene ballen en natuurlijke materialen. Thema Boudoir: rood fluweel en grote nepbloemen. En tenslotte thema Retro, waar je al je oude meuk in kwijt kan mits het maar kleurrijk en gek is.

De rare trend van de afgelopen jaren, de kerstboom die geen kerstboom is, maar bijvoorbeeld een dubbele houten ladder in het midden van je kamer, versierd met ballen en takken (of een snoer van lichtjes in de vorm van een dennenboom aan je muur gewashitaped. Of iets met juthout) is gelukkig aan het verdwijnen. Daar staat tegenover dat de Victoriaanse feather tree helemaal een dingetje van nu is. Een beetje kale, stokkerige boom gemaakt met geverfde ganzenveren (de echte dan) waaraan je vintage ballen en ornamenten mooi uitkomen. De real stuff is onbetaalbaar (denk honderden euro’s) maar de neppers zijn te behappen.

Maar, dé kerstbomentrend du saison is eigenlijk géén kerstboom. Dat is in een grote vaas één dennentak en al je ballen aan een door de kamer gespannen lijn. Ik doe het al jaren zo wegens kleinbehuisd en katten, maar om de een of andere reden is het ineens superhip geworden. Ik moest het maar eens gauw op Facebook zetten…

H+M+Giambattista+Valli

Ook alweer zo’n oktoberdingetje: de bekendmaking van de designercollectie van H&M. Dit jaar is het Giambattista Valli, de man bekend van de in wolken tule uitgevoerde asymmetrische avondjaponnen. Niet ieders kopje thee en al zeker niet het mijne, maar eerlijk is eerlijk: hij komt met een aantal begerenswaardige stukken. Veel roze, neppanterbont en bloemetjes, zowel voor de mannen als de vrouwen en vooral van de mannenkleding word ik behoorlijk hebberig. Bejuweelde sweatshirts, gevlekte spijkerbroeken en een geweldige panterbontjas. Of wacht? Hebben we het hier gewoon over de eerste genderneutrale H&M-collectie? Mwah… de showstopper, een knalrode tule jurk, is wel heel erg Barbie meets Albert Cuyp, maar voor de rest kunnen zij en Ken een hoop delen. Vanaf 7 november in de winkels en online.

Kippentuig

Kippen in je tuin, dat is best leuk. Dat gescharrel, dat getokkeletok en elke dag een vers eitje. Je schijnt ze ook ín huis te kunnen houden, maar daar heb ik zo mijn twijfels bij. Honden en katten zijn al millennia lang gedomesticeerd en gedijen er prima bij, bij kippen vraag ik me dat nog maar af. Maar goed, je hebt zelfs mensen die varkens in huis nemen – en néé, dat is geen goed idee! – dus dan valt een kip nog mee.

Maar dat er zelfs kippentuigjes te koop zijn zodat je met je kip kunt gaan wandelen… kom op zeg! Doe effe normaal. Het zijn toch al van die zenuwenlijers – laat ze gewoon lekker wormpjes zoeken en een beetje met hun kippenkontjes in de zon liggen, in plaats van ze mee te nemen de straat op. Hoewel het me dan wel weer leuk lijkt om met zo’n mean motherfucker van een haan – we noemen hem Samuel L. – die aanslaat op blaffende honden en jankende kinderen, hier in de zomer te gaan wandelen, wanneer de hiervoor genoemde stoorzenders in overvloed aanwezig zijn. Dat zou een hoop ergernissen compenseren. Maar nee. We doen het niet. Laat de kip kip zijn!

Onderwerpen