Spring naar de content

Klaas Dijkhoff kreeg ten onrechte jaarlijks 4900 euro

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft ten onrechte een vergoeding van 4900 euro per jaar ontvangen voor reiskosten in Nederland, die hij niet heeft gemaakt. Dit bevestigt zijn woordvoerder tegenover HP/De Tijd, dat onderzoek deed naar deze kwestie. Dijkhoff heeft het teveel ontvangen bedrag naar aanleiding van deze publicatie “teruggestort”, zo laat hij in een verklaring weten. Hij betitelt zijn handelwijze zelf als “stom”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Eerder kwam Dijkhoff in het nieuws omdat hij als Kamerlid gebruik maakt van de wachtgeldregeling voor ministers en staatssecretarissen. Zo ontvangt hij jaarlijks 37000 euro bovenop zijn salaris als Kamerlid.

Nu blijkt uit onderzoek van HP/De Tijd dat de VVD’er daarnaast ten onrechte een reiskostenvergoeding van 4900 euro per jaar ontvangt, voor kosten die hij helemaal niet maakt.

De onkostenvergoeding van 4900 euro per jaar is bedoeld voor reizen in Nederland. Ieder Kamerlid krijgt deze vergoeding. Omdat Dijkhoff als fractievoorzitter echter beschikt over een auto met chauffeur – die door de VVD-fractie wordt betaald – heeft hij geen extra reiskosten in Nederland en ontvangt hij dus jaarlijks 4900 euro als vergoeding voor onkosten die hij niet maakt.

VVD-fractiewoordvoerder Kees Berghuis laat in een schriftelijke reactie aan HP/De Tijd het volgende weten: 

“Dijkhoff heeft aan het begin van deze periode verzocht ervoor te zorgen dat hij geen dubbele vergoedingen zou ontvangen vanwege het door de fractie ter beschikking gestelde zakelijke vervoer. Dijkhoff ging er daarmee vanuit dat alle dubbele regelingen zouden stoppen. Voor één regeling (woon-werkverkeer, art 7.1) heeft Dijkhoff zelf een formulier ingevuld om er meteen afstand van te doen. Dit betreft het formulier dat elk Kamerlid moet invullen en waar een keus gemaakt moet worden tussen een woon-werkvergoeding, een ov-jaarkaart of afzien van beide.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dijkhoff ging er daarmee vanuit dat alle dubbele regelingen zouden stoppen.

Kees Berghuis

Woordvoerder Kees Berghuis erkent namens Klaas Dijkhoff dat de fractievoorzitter van de VVD echter ten onrechte een jaarlijkse vergoeding van 4900 euro heeft ontvangen:

“Voor de algemene reiskostenvergoeding (art 7.2) verkeerde Dijkhoff in de veronderstelling dat dit na zijn verzoek zou stoppen. Hier heeft Dijkhoff geen formulier voor ontvangen. Naar aanleiding van je vraag blijkt dat het gevraagde stopzetten niet is gebeurd. Hier neemt Dijkhoff zelf de volledige verantwoordelijkheid voor. Hij heeft na het verzoek tot stopzetten niet gecontroleerd op zijn loonstrook of alles ook was doorgevoerd. Hij heeft daarmee niet doorgehad dat hij een van de twee vergoedingen nog wel ontving, ondanks zijn verzoek deze niet te ontvangen. Hij betitelt dat zelf als ‘stom’. Vanzelfsprekend heeft Dijkhoff het ontvangen bedrag geheel teruggestort.”

Vanzelfsprekend heeft Dijkhoff het ontvangen bedrag geheel teruggestort.

Kees Berghuis

Klaas Dijkhoff besloot het bedrag pas terug te storten ná vragen van HP/De Tijd hierover. De vergoeding wordt maandelijks op het loonstrookje van een Kamerlid vermeld.

Onduidelijk blijft waarom Dijkhoff de onterecht uitbetaalde vergoeding van 4900 euro zélf niet eerder heeft opgemerkt.