Spring naar de content

Recyclen met PET-flessen gaat zo

Het klinkt zo eenvoudig en wordt te pas en te onpas in teksten genoemd: ‘onze producten zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen’. Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het betekent in ieder geval dat er aan duurzaamheid wordt gedaan, maar ook dat hoor je zo vaak dat de betekenis ervan soms ongemerkt aan je voorbijvliegt. Daarom eerst maar even die PETfles onder de loep.

Statiegeldfles of wegwerpfles

Een PETfles is een verpakking voor bijvoorbeeld een frisdrank en wordt gemaakt van Poly Ethyleen Tereftalaat. Omdat dat geen woord is dat je dagelijks wenst uit te spreken, heet het kortweg PET. Dit is kunststof dat wordt ingezet voor een fles als statiegeldfles of als wegwerpfles.

Statiegeld is zo gek niet omdat de fles dan gerecycled kan worden. Zouden we de fles weggooien bij het huisvuil dan wordt dit plastic verbrand en dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Gelukkig wordt in Nederland 95 procent van de petflessen met statiegeld hergebruikt.

Van plastic naar plastic

Dat hergebruik gebeurt nadat de flessen kapot zijn gemaakt. Al die stukjes fles worden vervolgens omgesmolten tot granulaat. Dat ziet eruit als een berg van korreltjes, zelfs op kleur gesorteerd, waar je weer nieuwe producten van kunt maken. Wederom van plastic.

Je kunt er dus een nieuw flesje van maken. Ga je die ook weer recyclen dan ontstaat er een RPET-product. RPET staat voor ‘Recycled Polyethyleen Terephthalaat’. Op deze manier maak je van een verpakking, een nieuwe verpakking.

Je kunt er tegelijkertijd ook andere (basis-)producten van maken zoals polyester garen, waarbij het garen gewonnen is uit die ‘post-consumer’ PET flessen. Een duurzame manier van het creëren van producten, waar onder meer Green Premium mee uitpakt.