Spring naar de content
bron: anp

Ik wil zelf bepalen of ik mijn kind laat testen en/of vaccineren

De keuze van ouders om hun kind niet te laten testen op corona – of straks een coronavaccin te geven – mag geen gevolgen hebben voor het kind, vindt bezorgde vader Boris Pijpers: “Als ouder ben ik er faliekant op tegen dat mijn kinderen worden getest zonder dat ik daarvoor toestemming heb gegeven.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Er is een wet aangenomen die testen op scholen mogelijk maakt. Als ouder ben ik er faliekant op tegen dat mijn kinderen worden getest zonder dat ik daarvoor toestemming heb gegeven. Sterker nog, ik wil de keuze kunnen maken mijn kinderen niet te laten testen en wel op grond van de volgende redenen:

1.      Er zijn al vaker berichten in de media verschenen dat de testen onbetrouwbaar zijn. Als testen onterecht een positieve uitslag kunnen geven, worden kinderen straks uitgesloten van onderwijs en verplicht in quarantaine gezet terwijl dat  eigenlijk onnodig is. Dat zou zeer kwalijk zijn;

2.      Sjaak de Gouw – hoofd van de GGD – heeft bovendien gezegd dat negatieve testen niet betekenen dat mensen niet besmettelijk zijn. Als kinderen dadelijk onterecht positief getest worden en anderen negatief terwijl ze wel besmettelijk zijn, wat heeft dat testen dan in hemelsnaam voor zin?

Er wordt gezegd dat al die maatregelen noodzakelijk zijn om de ouderen te beschermen.  Zoals blijkt uit bovenstaande is die strategie van testen op scholen niet effectief. Daarvoor moeten we dus naar andere maatregelen kijken. Een strategie van risico gestuurde maatregelen waar een groep deskundigen op aandringt kan uitkomst bieden. Schep safe zones en safe times voor de kwetsbare groepen. Dan kunnen onze ouderen zichzelf beschermen en kunnen onze kinderen een normaal leven leiden.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Maar ik heb nog een ander groot bezwaar:

3.      Er wordt gesproken over regelmatig testen, zelfs om de drie dagen ten tijde van een piek in het aantal besmettingen. Wat doet dat met kinderen als ze om de paar dagen getest worden op een mogelijke ‘enge ziekte’? Als ze het gevoel hebben dat ze voortdurend gevaar lopen te worden besmet of anderen te besmetten? Dat kan een zeer negatief effect hebben op het geestelijk welzijn van onze kinderen. Nu al spreken deskundigen hun zorgen uit over het effect van alle maatregelen die de bevolking worden opgelegd. Onze kinderen worden al uitgesloten van onderwijs, sociale en buitenschoolse activiteiten en zijn uit hun normale dagelijkse ritme. Dat blijkt een grote impact te hebben op onze jeugd. En nu moeten ze ook nog getest worden?

Op steun vanuit de politiek hoeven we niet te rekenen. De wetten zijn vrijwel anoniem aangenomen, er is in de Kamer geen oppositie meer. Rest ons sceptische ouders niets anders dan ons te laten horen. De keuze van de ouders om hun kinderen niet te laten testen – of straks vaccineren – mag geen gevolgen hebben voor onze kinderen. Het mag nooit zo ver komen dat er een tweedeling ontstaat tussen enerzijds geteste/gevaccineerde kinderen en anderzijds ongeteste/ongevaccineerde kinderen, die het stempel van paria’s opgeplakt krijgen. Laten we alsjeblieft alle kinderen een toekomst blijven bieden met gelijke kansen en mogelijkheden voor iedereen! 

Boris Pijpers

Vader van Zvi (11) en Ayala (10)

Heeft u ook een actueel opinieartikel geschreven dat u graag bij een groot publiek onder de aandacht wilt brengen? Mail het stuk (maximaal 500 woorden) dan o.v.v. Zeepkist naar [email protected]. De beste stukken plaatsen we op onze website.