Spring naar de content
bron: rodnae/pexels

Het is tijd om onze christelijke feestdagen af te schaffen

Vandaag op onze zeepkist: Pinksteren, Kerst en Hemelvaart – als het aan Wouter de Groot ligt, worden deze christelijke feestdagen per direct afgeschaft. “Religie is een privéaangelegenheid en daarom moet iedereen zelf kunnen bepalen wanneer zij/hij Kerst, Pasen, Suikerfeest, Pesach, Diwali of niets wil vieren.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Nederland is geen christelijk land (meer). Eerder een allegaartje van religies met een groeiende meerderheid van niet-gelovigen. Het is daarom vreemd dat de op de christelijke religie gebaseerde nationale feestdagen, zoals Hemelvaart en Pinksteren, maar ook Kerst, ook aan niet-christelijke gelovigen en niet-gelovigen worden opgelegd. Dit is principieel onjuist en doet geen recht aan de huidige samenstelling van de Nederlandse bevolking. Tijd om ze af te schaffen.

Ik pleit voor nationale feestdagen waarin het overgrote deel van de Nederlanders zich herkent. Ik denk dan aan bijvoorbeeld Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Koningsdag en de dag waarop Nederland zich onafhankelijk verklaarde (26 juli 1581). De periode rondom de jaarwisseling is ook prima om collectief vrij te zijn en noem dat dan ook geen kerstvakantie meer, maar eindejaars- of oud-en-nieuwvakantie. Wellicht zijn er nog nieuwe te bedenken. De jaarwisseling raakt overigens ook aan het punt van de Gregoriaanse kalender. Omdat alles in voor en na christus wordt uitgedrukt, is hij om die reden ook aan aanpassing toe. Dit gaat wereldwijd vermoedelijk voor problemen zorgen, maar dat mag geen reden zijn om het niet te proberen. Het gaat immers om scheiding van kerk en staat, maar ook om geen onderscheid tussen kerk, synagoge, tempel en moskee te maken. Een rigide seculiere staat is de beste garantie voor godsdienstvrijheid. In het verlengde hiervan moet religie (privé) ook uit het onderwijs (van de staat) worden gehaald en dient artikel 23 van de grondwet te worden aangepast.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Mijn voorstel is om de christelijke feestdagen terug te geven en toe te voegen aan het aantal wettelijke vakantiedagen waar iedereen recht op heeft. Het staat iedereen vervolgens vrij om die dagen naar believen in te zetten. Religie is een privéaangelegenheid en daarom moet iedereen zelf kunnen bepalen wanneer zij/hij kerst, pasen, suikerfeest, pesach, diwali, etc. of niets wil vieren. Op die manier kan iedereen die dat wil de religieuze dagen vieren die voor hem/haar belangrijk zijn. Voor alle niet-gelovigen resteren extra vrije dagen. Mocht je die omwille van de traditie toch op de vaste dagen willen vieren, dan kan dat uiteraard nog steeds. Iedereen blij!

Heeft u ook een actueel opinieartikel geschreven dat u graag bij een groot publiek onder de aandacht wilt brengen? Mail het stuk (maximaal 500 woorden) dan o.v.v. Zeepkist naar [email protected]. De beste stukken plaatsen we op onze website.