Spring naar de content
bron: pexels

Kan een robot poëzie schrijven?

Kan een robot poëzie schrijven? Die vraag houdt Nederlandse schrijvers al zo’n vijftig jaar bezig. Aaron Mirck, die recent debuteerde met zijn dystopische tech-poëziebundel Dit Algoritme Deugt Niet, zag dat poëzie gemaakt door een algoritme beter meer likes scoorde dan zijn eigen werk. Een pijnlijke constatering - of simpelweg het bewijs dat robots ons overbodig maken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Aaron Mirck

Ik werk al een poos voor technologiebedrijven en put inspiratie uit mijn werk. Steeds vaker heb ik namelijk het idee dat ons blinde vertrouwen in technologie ervoor zorgt dat we onvoldoende stilstaan bij de nare bijwerkingen van de platformeconomie, online marketing en alles-on-demand. Daarom besloot ik Dit Algoritme Deugt Niet te schrijven. Die technologische context zou ook nodig zijn om de tijdgeest – of preciezer: de nukken van mijn generatie, millennials – te beschrijven in een reeks gedichten.

Technologie lost namelijk niet al onze problemen op, maar creëert soms zelf juist nieuwe problemen. Die technologische, dystopische thematiek herken je misschien van Netflix-serie Black Mirror. In Dit Algoritme Deugt Niet probeer ik alledaagse online ongemakken te beschrijven, zoals hoe lastig het is om een Netflix-serie af te zetten of hoe platformbedrijven de arbeidsmarkt kapot maken. Maar ik hoop de lezer ook stil te laten staan bij de vraag waar technologie ophoudt en menselijkheid begint.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap