Spring naar de content
bron: evert elzinga/anp

Liesbeth Zegveld: ‘Ik ben afgeknapt op Den Haag’

Meer dan twintig jaar voert mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld (52) processen tegen de Nederlandse overheid. Ze vindt dat het Westen Oekraïne niet alleen met wapens, maar ook met militairen moet verdedigen, want het gaat om onze vrijheid en democratie. ‘We staan nergens echt voor.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

‘It’s a shame’, klinkt het veelvuldig in de statige ontvangstkamer van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira aan het Amsterdamse Oosterpark. Liesbeth Zegveld is oprecht verontwaardigd over de rubberen ruggengraat van Mark Rutte, over foute complimenten aan vrouwen en over onnavolgbare rechtspraak, zoals de weigering van de Haagse rechtbank – die ochtend – om schadeclaims toe te kennen aan de slachtoffers van de Japanse bezetting. Wegens verjaring. “De rechtbank heeft wel tien keer benadrukt hoe buitengewoon ernstig het was wat de slachtoffers is overkomen. Hoe kun je daar een verjaring van maken?” 

Zegveld, als mensenrechtenadvocaat gespecialiseerd in oorlogsschadeclaims, vecht voortdurend tegen het argument van verjaring. “Misdrijven kunnen tot in lengte der dagen worden vervolgd, maar de claims van de slachtoffers van diezelfde misdrijven worden afgewezen.” Resoluut: “Het verjaringsinstituut voor oorlogsschade moet afgeschaft worden.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap