Spring naar de content

Kwaliteitswijn uit Duitsland: het kaf van het koren

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis was bij de jaarlijkse proeverij van VDP-wijnen in Wiesbaden. Hij legt uit waar je op moet letten bij het drinken van een Duitse wijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Toen schrijver Hafid Bouazza nog leefde, liep ik hem regelmatig tegen het lijf in de supermarkt bij ons in de buurt. Hij mocht al jaren niet meer drinken, maar was toch vaak te vinden in de wijnstraat. “Welke wijn zou je mij aanraden,” vroeg hij me eens. “Ik koop nooit supermarktwijn,” zei ik, “maar als het niet anders kan, zou ik voor wit een droge Duitse Riesling kiezen en voor rood een Spätburgunder uit Duitsland.” Hij wilde rood drinken, dus werd het een Spätburgunder, waarvan hij meteen twee flessen insloeg. Later vertelde hij me dat het zijn lievelingswijn was geworden.

Zeker twintig jaar drink en proef ik de kwaliteitswijnen van onze oosterburen. Het assortiment van Duitse wijn is in die jaren in de Nederlandse wijnhandel alleen maar toegenomen en je vindt ze tegenwoordig op vrijwel elke wijnkaart. Bij restaurant Scheepskameel in Amsterdam kun je zelfs uitsluitend Duitse wijn bestellen en drinken. Ook in de supermarkt is het assortiment aan Duitse wijn gegroeid. Steeds meer mensen zijn overtuigd geraakt van de kwaliteit ervan. Wat niet wil zeggen dat alles even goed is. Hoe onderscheid je nu het kaf van het koren? In de eerste plaats uiteraard door zelf veel en vaak te proeven. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap