Spring naar de content
bron: john van hamond/anp

VVD zegt lidmaatschap Soumaya Sahla op: ex-terroriste heeft volgens familie enorm bedrag ‘ontfutseld’ van hoogbejaarde en zieke Frits Bolkestein

De VVD heeft het partijlidmaatschap van ex-terroriste en deradicaliseringsexpert Soumaya Sahla met onmiddellijke ingang opgezegd. Zij is daarmee geen lid meer van de VVD. Reden is een uitgebreid artikel van Ton F. van Dijk in HP/De Tijd waarin onder meer aan het licht komt dat Sahla geld zou hebben ‘ontfutseld’ van de hoogbejaarde en zieke oud-VVD-leider Frits Bolkestein. Volgens de familie Bolkestein gaat het in totaal om 85.000 euro. Sahla ontkent tegenover HP/De Tijd dat zij heeft ‘geprofiteerd’ van haar ‘mentor’ Bolkestein.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Het Hoofdbestuur van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie heeft het partijlidmaatschap van mevrouw S. Sahla met onmiddellijke ingang opgezegd. Zij is daarmee geen lid meer van de VVD”, schrijft de partij in een verklaring aan HP/De Tijd. “De reden voor de opzegging is het zojuist verschenen artikel van HP/De Tijd, waarin de familie Bolkestein meldt dat mevrouw Sahla ons erelid Frits Bolkestein in een kwetsbare periode grote geldbedragen heeft ‘ontfutseld’. Wij hebben contact gehad met de familie en de juistheid van het bericht vastgesteld.”

In een uitgebreid artikel van Ton F. van Dijk over het wonderbaarlijke verhaal van ex-terroriste Soumaya Sahla vertelt Martijn Bolkestein, neef van de oud-VVD-leider en zelf oud-VVD-Kamerlid, hoe zij financieel ‘op pijnlijke wijze’ van zijn oom heeft geprofiteerd. In een periode waarin de hoogbejaarde oud-politicus ernstig ziek was, ‘ontfutselde’ zij hem 85.000 euro. Hij betaalt niet alleen de huur van haar appartement, maar ook ‘leefgeld’ en andere ‘grote’ bedragen aan Sahla. Ook zijn er ‘onverklaarbare’ opnames van contant geld met de pinpas van de oud-VVD-leider. ‘Vreemd’, vindt Martijn Bolkestein, want zijn oom komt de deur bijna niet meer uit. Het gaat volgens de familie om ongeveer 85.000 euro aan bancaire betalingen en zo’n 20.000 euro aan contante geldopnames in een periode van ‘nog geen drie jaar’. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Soumaya Sahla, die het bedrag van ongeveer 85.000 euro bevestigt, ontkent tegenover HP/De Tijd dat zij heeft ‘geprofiteerd’ van haar ‘mentor’, zoals zij Frits Bolkestein steevast noemt. Ze zegt: “Over het geld? Ik zou in Leiden een promotietraject gaan volgen. Dat is om veiligheidsreden niet doorgegaan. Toen adviseerde mijn mentor Frits Bolkestein, die mij als zijn dochter beschouwt, om naar professor Kinneging te gaan. Die wilde mij graag begeleiden, maar had geen budget. En toen heeft Frits, om mij te helpen mijn talenten te ontplooien, aangeboden om mijn promotietraject te betalen. Frits zei toen heel duidelijk: ‘Dat financier ik’.”

Het verhaal wordt bevestigd door de promotor van Sahla, hoogleraar Andreas Kinneging. Hij zegt tegen HP/De Tijd: “Het was volkomen duidelijk dat hij haar betaalde en dat hij dat uit vrije wil deed, omdat hij haar wilde steunen. En er was met de verstandelijke capaciteiten van Frits Bolkestein, zeker in de periode 2018 en 2021, helemaal niets aan de hand,” aldus Kinneging.

Lees hier het hele artikel.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.