Spring naar de content

De beste wijnen uit de supermarkt

Master of Wine Cees van Casteren over zijn favoriete supermarktwijnen. 'Eerlijk is eerlijk: het aanbod van sterke merken is nu beter dan ooit.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Het is een van de paradoxen van ons, professionele wijnschrijvers: de meeste wijnen waar wij thuis van genieten, hebben weinig te maken met de smaak van de gemiddelde consument. Denk aan Brunello, Pauillac, Palo Cortado of Mosel Riesling. Maar hetzelfde zal wel het geval zijn met andere critici, neem ik aan. Ik denk niet Johannes van Dam zaliger ooit een maaltijd bij de Febo heeft betrokken, noch dat literatuurrecensent Arie Storm in zijn vrije tijd ooit een boeketreeks heeft opengeslagen.

Dat betekent overigens niet dat we alléén op een dieet van Premiers Grands Crus Classés overleven of geen dag zonder een Smaragd uit de Wachau kunnen. Zelfs als ik het geld ervoor zou hebben – en geloof me, wijnschrijvers met een inkomen van meer dan vijf cijfers voor de komma zijn zeldzamer dan psychopatische boeddhisten - zou ik niet alleen maar topwijnen willen drinken. Op zijn tijd kan ik echt genieten van een goede Côtes du Rhône, een mooie Touraine, een toegankelijke Carmenère en een Kaapse, houtgelagerde Chenin Blanc. En dat was ook mijn antwoord recent aan een producent van een groot wijnmerk in Zuid-Afrika die ons wijnschrijvers ervan beschuldigde wijnsnobs te zijn – zonder affiniteit met de gewone wijndrinker. Eerlijk gezegd heb ik een hekel aan etiketdrinkers en verzamelaars omdat ze vooral geïnteresseerd zijn in wijnen met een beroemde naam, in plaats van de wijn in de fles. Ik zelf zoek liever een wijn die kwalitatief niet (veel) onderdoet voor de beroemdheid maar nog onbekend is en (liefst een stuk) goedkoper.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap