Spring naar de content
bron: anp

Vladimir en Benjamin worden bedankt. ‘Zullen we het ergens anders over hebben?’

Rusland-Oekraïne, Israël-Palestina, familie- en vriendenkringen kunnen er pijnlijk door verdeeld raken, constateert Jan Kuitenbrouwer. 'Begint iemand er toch over, dan wordt snel de resetknop ingedrukt. ‘Ehhh, iemand nog naar Frans Hals geweest?’'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

De nieuwe leider van de SP, Jimmy Dijk, heeft het standpunt van die partij over de oorlog in Oekraïne verschoven. Minder enthousiasme voor Westerse steun, maar nadruk op ‘onderhandelingen’. Het Westen heeft Poetin geprovoceerd door zijn invloedssfeer steeds meer richting de Russische grens uit te breiden, meent Dijk. Ja, en als Rusland een gezonde, moderne democratie was, en geen totalitaire kleptocratie, zou het juist deel uit willen maken van dat bondgenootschap. De Rus in de straat zou daar wel bij varen, en voor een partij als de SP zou dat zwaar moeten wegen. In plaats daarvan krijgen we sleetse marxistische retoriek over het ‘militair industriële complex’. Ja, dit is echt een uitstékend moment om dat wormstekige stokpaard weer eens van stal te halen.

Maar ja, de SP is wel mijn partij. In de jaren tachtig liet ik mij even meeslepen door het modieuze neoliberalisme en tegen de tijd dat ik mij weer herinnerde dat ik links was hadden de PvdA en GroenLinks zich dermate rigoureus tot deze dwaalleer bekeerd dat er in feite nog maar één echt linkse partij over was: de SP. Als je het volledig met alle standpunten van een politieke partij eens bent schort er iets aan je kritisch denkvermogen, ook in het programma van de partij van je keuze is altijd wel iets te vinden waar je het niet mee eens bent. Het standpunt van de SP dat Nederland uit de NAVO moet heb ik bijvoorbeeld nooit zo serieus genomen, maar dat zij nu voor Poetin het witte vaandel tevoorschijn halen, vind ik wel vrij teleurstellend. Het ‘Peace in our time’ van vandaag. De PVV, Forum voor Democratie en de SP, bien étonnés de se trouver ensemble. 'Maar Poetin wíl helemaal geen gebiedsuitbreiding, alleen Oekraïne!' Nee, en hij liegt ook nooit.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap