Spring naar de content
bron: anp

Hoe zou het met Rob van Essen gaan?

Rob van Essen heeft de Libris Literatuur Prijs 2024 gewonnen met zijn roman Ik kom hier nog op terug. Arjan Peters was erbij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arjan Peters

Pas toen Rob van Essen (60) maandagavond in Felix Meritis te Amsterdam de Libris Literatuur Prijs kreeg toegekend voor zijn roman Ik kom hier nog op terug, was iedereen even stil. Een prettig moment. Het geklets over de zogenaamde ‘educated guess’ in zekere krant dat de jury Rob van Essen, die de prijs vijf jaar geleden al een keer won, niet opnieuw zou bekronen, omdat hij de prijs dus al een keer eerder won (alsof Thomas Rosenboom niet hetzelfde had gedaan in 1995 en 2000), kwam beschaamd tot stilstand.
De slag in de lucht was godzijdank ook nog nét niet gevolgd door hernieuwd gekeutel, dit keer over het prijswinnende boek met een tijdmachine (‘echt waar’) en het fenomeen tijdreizen (‘een behoorlijk complex gebeuren’) dat zorgt voor ‘allerlei wonderlijke zaken’, mitsgaders een boel ‘gekkigheid’.

In de korte stilte even na de bekendmaking mocht Rob van Essen zelf iets zeggen, en dat was heel wat verstandiger. Zo kinderachtig is zijn bekroonde roman niet. De auteur, die na afloop vertelde dat hij had gedacht een kleine kans op de overwinning te maken (‘want om mij een tweede keer te bekronen, redeneerde ik, moest de jury dit keer over de hele linie mijn boek het beste vinden’), heeft een fraaie vorm gevonden om zijn ‘nostalgie te bezweren’, zoals hij het formuleerde.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap