Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Jim Watson

Trump-lakei heeft New Jersey verpest voor Republikeinen en Democraten

Alle ogen in Amerika zijn vandaag (dinsdag, red.) gericht op de verhitte en raciaal geladen gouverneursverkiezing in Virginia. Twee staten verderop ontvouwt zich een electoraal drama. In New Jersey is de kiezer de politiek zat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Hans Klis

Voormalig vicepresident Joe Biden noemde de gouverneursverkiezing in New Jersey eerder dit jaar de belangrijkste in het land. Dat is vanzelfsprekend. Dat is iedere verkiezing sinds de winst van Donald Trump.

Want ondanks de grote weerstand tegen de president en de onvrede over de Republikeinse dominantie van het Capitool, krijgen ze niks gedaan. Beleidsmatig of electoraal. Elke verkiezing voor de partij is er nu een die draait om leven en dood.

Phil Murphy, de kandidaat van de Democraten, krijgt ook steun van de grote kanonnen. Beeld:

De verkiezing in New Jersey is bijzonder. Enerzijds omdat de Democratische kandidaat Phil Murphy een uitgesproken anti-Trump kandidaat is. Ze gingen naar dezelfde universiteit en werden steenrijk in het New Yorkse zakenleven. Maar als jongen van simpele komaf — Murphy’s vader maakte de middelbare school niet af — kan hij ondanks een lange carriere bij zakenbank Goldman Sachs claimen dat hij voor de gewone man strijdt. Murphy belooft om zich als gouverneur van deze industriele staat — ‘met ijzeren ruggegraat’ — te verzetten tegen de twitterende president.

Murphy kan doen wat Obama niet kon

Een overwinning van Murphy betekent dat Trump een machtsbasis verliest in New Jersey, de staat waar hij naast New York het meeste mee heeft. Zowel persoonlijk als zakelijk. Voor Democraten is het een steun in de rug dat de staat na acht jaar Republikeinse leiding weer terugkeert in het blauwe kamp. Sinds 1992 stemt de staat op Democratische presidentskandidaten. Voor de partij in de wildernis zou het bewijzen dat de verontwaardigde (blanke) arbeider terug te winnen is.

Met een gouverneur Murphy komt er een einde aan tegenwerking van strengere wapenwetgeving, vakbonden en essentiele infrastructuurprojecten door de leiding van de staat. Aangezien een onder de scheidend gouverneur Chris Christie gehandhaafde wet in New Jersey de komst van smart guns — veiligere gepersonaliseerde wapens die ongelukken met kinderen kunnen voorkomen — in heel de VS blokkeert, zou Murphy op nationaal niveau kunnen optreden tegen het uit de hand lopende vuurwapengeweld.

Het zou de grootste overwinning kunnen zijn van Democraten in jaren, want het lukte Obama niet eens om smart guns op de agenda te krijgen.

De tekst gaat hieronder verder. 

Geen barst

Wat deze race in New Jersey vooral bijzonder maakt, is het feit dat kiezers het geen barst kan interesseren wie 16 januari intrekt in de gouverneursvilla Drumthwacket. “De kiezer in New Jersey walgt van politiek, zowel op lokaal als nationaal niveau,” legt politicoloog Ashley Koning van het Eagleton Center for Public Interest Polling van Rutgers University uit. Volgens een peiling eind augustus weet vier op de tien kiezers niet eens wie de kandidaten zijn. “Dat is op de dag van de verkiezing niet veranderd.”

Vijf maanden geleden leek niemand nog te weten dat er verkiezingen aankwamen. De tekst gaat hieronder verder. 

New Jersey
Scheidend gouverneur Christie met Trump. Beeld:

Niet nagekomen beloftes

Acht jaar onder Republikeinse gehaktbal-gouverneur Chris Christie (en Trump-lakei) laat New Jersey moegestreden achter. Alle beloftes van samenwerken met Democraten (blauwe kiezers zijn in de meerderheid in de staat), het uitbannen van corruptie en economische voorspoed bleken precies dat te zijn: beloftes.

Christie schrapte plannen voor een broodnodige treinverbinding om het verkeer tussen Manhattan en New Jersey te ontlasten, gebruikte het vrijgespeelde geld om een infrastructuurpotje te vullen dat de staat daarna leegroofde om de gaten in de staatsbegroting te vullen.

Als kiezers willen weten waarom de wegen van New Jersey en naar New York zo slecht en druk zijn; daar mogen ze Christie voor bedanken. In peilingen geeft 41 procent van de bevolking aan hem de slechtste gouverneur ooit te zijn. Met een approval rating van 17 procent is dat nog royaal.

Kim Guadagno is Christie 2.0

En wie stond er trouw naast Christie toen zijn vertrouwelingen de stad van een niet meewerkende Democratische burgemeester uit politieke wraak blokkeerden door verkeersopstoppingen? De huidige Republikeinse gouverneurskandidaat Kim Guadagno.

Diezelfde Guadagno werd door onder anderen door de burgemeester van Hoboken beschuldigd van politieke chantage door noodhulp na orkaan Sandy te onthouden aan politici die niet wilden meewerken aan een vriendendealtje van Christie met een vastgoedbedrijf. Het is niet gek dat in New Jersey kiezers niet warmlopen voor een derde termijn Christie in de vorm van Guadagno. Zij staat met een schamele 33 procent ver achter in de peilingen.

Democraat doet zich voor als Bernie Sanders

Niet dat Democraten een kandidaat hebben om over naar huis te schrijven, ondanks zijn uitgesproken weerzin van Trump. Phil Murphy lijkt het populistische linkse moment te belichamen in de tot op het bot verdeelde partij. Hij is net zoals voormalig presidentskandidaat en senator Bernie Sanders voor een minimumloon van 15 dollar per uur, het legaliseren van marijuana en kosteloos studeren.

Als voormalig ambassadeur in Duitsland — en erger nog voormalig topbankier van Goldman Sachs (van 1982 tot 2006) — is de rijke Murphy eigenlijk alles wat progressieve Democraten verafschuwen. Hij is precies het moerasmonster waar boze arbeiders een jaar geleden probeerden weg te stemmen door voor Trump te kiezen. De beste hoop tegen Trump in New Jersey is meer van hetzelfde waar kiezers geen trek in hebben.

Murphy’s kandidatuur is weer een teken dat de Democratische partij zijn les nog niet geleerd heeft. Of op zijn minst niet bereid is om het elitaire imago van zich af te schudden.

Het tweede en laatste verhitte debat tussen Kim Guadagno en Phil Murphy. De tekst gaat hieronder verder. 

Democraten kunnen veel te goed op nippertje verliezen

Maar omdat alles beter is dan een tweede Christie loopt Murphy met een kleine 60 procent voorop in de peilingen.

Dan moeten de kiezers wel komen opdagen. Want de kans bestaat dat Democraten, die toch veel vaker wegblijven bij lokale verkiezingen, weer een steekje laten vallen. Daar lijken ze beter in te zijn dan verkiezingen te winnen.

De tekst gaat hieronder verder. 

“We verwachten vandaag de laagste opkomst bij de verkiezingen sinds onze oprichting in 1971,” vertelt politicoloog Koning. Juist omdat de kiezers de afgelopen acht jaar de staat achteruit zagen gaan (73 procent zegt in een peiling dat onder gouverneur Christie het leven in New Jersey slechter is geworden) geloven ze niet meer zo in hope and change.

Koppel dat aan de dagelijkse barrage aan verontrustend nieuws uit Washington en je snapt dat de kiezer in The Garden State moe is. Ze berusten zich in de onvermijdelijke winst van Murphy. Zoals ze dat waarschijnlijk ook deden bij Hillary Clinton vorig jaar november.

In Virginia is het een spannende een nek-aan-nekrace waar alles nog open ligt. Met alle aandacht voor de strijd in de staat daar — de nieuwe gouverneur mag daar de komende jaren de kiesdistricten opnieuw laten tekenen en dat betekent automatisch dat daarmee de staat blauw of rood geverfd wordt bij de volgende presidentsverkiezingen — moeten kiezers in New Jersey niet vergeten te stemmen.

Want de race voor de gouverneursvilla Drumthwacket hoeft echt niet spannend te worden. Als Democraten dit verpesten, dan is er geen excuus meer voor hun irrelevantie de komende tijd.