Spring naar de content

Op bezoek in de Groningse tabaksfabriek waar niemand rookt

De sigarettenindustrie is uit Nederland verdwenen, maar shag maken ze hier nog wel. Op reportage naar British American Tobacco Niemeyer in Groningen, waar je niemand ziet roken, maar waar nog wel de lof van tabak wordt gezongen. ‘We gaan terug naar de kern van het product.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Toen Theodorus Niemeyer aan het begin van de twintigste eeuw een nieuwe tabaksfabriek bouwde, aan de Paterswoldseweg in Groningen, lag die aan de rand van de stad. Tussen de fabriek en de dorpen Peize en Roden in het zuidwesten lagen de Onlanden, die niet voor niets zo heetten. In de eeuw die volgde kwamen hier woonwijken, het Stadspark, een bedrijventerrein, en kwam Niemeyer in de stad te liggen, op een plek waar je nu nooit meer een fabriek zou bouwen. Een overblijfsel uit een andere tijd.
Maar de fabriek draait nog steeds. Nog steeds produceert Niemeyer voor rokers over de hele wereld pakjes shag, Samson, Pall Mall, Lucky Strike en vele andere merken. De sigaret is een product dat bezig is door de tijd te worden ingehaald. Omdat Europese richtlijnen kleine pakjes verbieden, maakt het bedrijf alleen nog grotere – minder pakjes in totaal. Er is minder personeel nodig. In januari wordt bekend welke zestig man eruit gaan. De 250 medewerkers die mogen blijven, vullen pakjes met steeds gruwelijker plaatjes, die rokers wijzen op komende verschrikkingen.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen