Spring naar de content
bron: ANP/Robin Utrecht

Over 10 tot 20 jaar drinken we mogelijk geen alcohol meer

Alcohol drinken is diep in onze cultuur verweven. Acht op de tien Nederlanders drinkt nog tot op hoge leeftijd. Nu roken steeds meer wordt geweerd, blijft alcohol over als enige breed sociaal geaccepteerde drug. Maar als we David Nutt, een van de belangrijkste wetenschappers op het gebied van verslavende middelen, mogen geloven stappen we snel massaal over op zijn synthetische variant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Nutt, professor aan het Imperial College in Londen, is al ruim tien jaar bezig met het ontwikkelen van ‘alcosynth’. Deze synthetische alcohol bootst enkel de gewenste effecten van alcohol na. De meeste mensen drinken immers niet om straalbezopen te worden maar om een beetje los te komen, aldus de professor.

Op dit moment test Nutt twee soorten alcosynth. Deze bewerkstelligen dat we na inname dezelfde positieve uitwerkingen ervaren als bij het drinken van alcohol. Dat zou voor een ontspannen, blij en zelfverzekerd gevoel zorgen. Binnen drie kwartier is het effect uitgewerkt. De negatieve aspecten van alcohol  – zoals een kater, agressieve gevoelens, desoriëntatie en, niet te vergeten, lichamelijke schade – blijven uit.

Zelfverzekerd

In een gesprek met de International Business Times toonde Nutt zich vorige week uiterst optimistisch over zijn product. “Binnen tien tot twintig jaar, zal er in de westerse samenleving alleen nog bij zeldzame gebeurtenissen alcohol worden gedronken,” zei hij. “Alcosynth zal het geprefereerde drankje worden, op dezelfde manier als dat in mijn ogen tabak en sigaretten vervangen worden door elektronische sigaretten.” Voor zelfverzekerdheid heeft Nutt in elk geval geen alco(ho)l(syntische) versnapering nodig.

Ook tijdens een interview met het Britse online gezondheidskanaal Healthista vertelde Nutt onlangs vol vertrouwen over de ontwikkeling van alcosynth. “We hopen dat we tegen 2020 of 2021 in staat zijn om in ieder geval de eerste veldproeven te starten.” Anders dan bij alcohol, waarvan al ontelbaar veel liters genuttigd waren voor de regelgeving ontstond, moet er nog veel gebeuren voor het op de markt gebracht kan worden.

Om investeerders te werven werd het bedrijf ‘Alcarelle’ opgericht. Via Alcarelle gaan Nutt en zijn collegae binnenkort op zoek naar ‘een gemeenschap van beleggers die een verschil willen maken’. Het geld is nodig om werk te verrichten wat de veiligheid van het product garandeert. Daarnaast moet natuurlijk gecoördineerd worden met allerlei instanties in verschillende landen zodat het aan alle richtlijnen voldoet.

Alcohol
Beeld:

Alcohol schadelijker dan illegale drugs

Het is niet zomaar dat Nutt zich bezighoudt met het ontwikkelen van een gezond alternatief voor alcohol. Hij probeert al geruime tijd aan te tonen dat de gevaren van alcohol onderschat worden. “Wereldwijd sterven er elk jaar drie miljoen mensen aan de gevolgen van alcoholgebruik.”

Nutt werd in 2009 ontslagen als adviseur van de Britse overheid toen hij uitsprak dat veel illegale drugs, waaronder LSD en xtc, minder gevaarlijk waren dan alcohol.

Het grote probleem is volgens de controversiële professor dat we alcohol niet zien als drug, maar als levensstijl. In opdracht van de Britse overheid werkte Nutt mee aan een onderzoek naar de wetgeving van verslavende middelen. Hierbij werden alle soorten bekeken. Alcoholgebruik zou volgens het rapport tot de meeste problemen leiden, maar dat hoofdstuk verdween.

Nutt meent dat de drankindustrie de overheid heeft omgekocht om de gevaren niet naar buiten te brengen. In een blogpost op de site van Alcarelle insinueert Nutt tevens dat de alcoholindustrie wetenschappelijk onderzoek financiert om positieve effecten van alcoholgebruik te belichten.

Drinkcultuur

Drinken is niet meer weg te denken uit onze cultuur, maar volgens Nutt is dit het juiste moment om een gezonder alternatief op de markt te brengen. Omdat een groot deel van de bevolking aangeeft bewuster bezig te zijn met een gezond leven, zouden mensen meer openstaan voor alcosynth. Alcarelle richt de producten in eerste instantie op jongvolwassenen, daar zij het meest met hun gezondheid bezig zijn. Natuurlijk draagt ook het feit dat het alternatief zich nu in een vergevorderd stadium bevindt bij aan het juiste moment.

Als Nutts voorspelling uitkomt zou dat volgens hem ‘een van de grootste ontwikkelingen op het gebied van de volksgezondheid in de geschiedenis van de wereld zijn’. Wie bang is dat katers over twintig jaar definitief tot de verleden tijd behoren hoeft niet te vrezen. Alcarelle wil een keuze bieden, maar ziet ook wel in dat alcohol zal blijven bestaan. Zo stelt Nutt: “Gelegenheden om een glas champagne of lekkere wijn te heffen zullen er altijd zijn.”

Proost!

Onderwerpen