Spring naar de content

De 17 beste alternatieve kerstliedjes van 2017

Er is dit jaar nieuwe kerstmuziek uitgebracht door onder meer Hanson, Sia en Gwen Stefani, allemaal in de hoop om de traditionele HP/De Tijd Kerstmis Top Zoveel te halen. Dat is ze niet gelukt. De kwaliteitscontrole is nu eenmaal streng. Zie hier het beste van het jaar, vakkundig gerangschikt door onze voltallige kerstmuziekredactie. Uniek en een nu.nl-headline waardig: er is dit jaar een volledig Nederlandse top 3.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

17. Nelson Can – On Christmas Night

Nelson Can is een trio uit Denemarken. Ik heb mij lang afgevraagd wat die Nelson dan precies kan. Antwoord: een kerstliedje maken dat op de een of andere manier aan Dotan doet denken.

16. The Non Traditionals – New Traditionals

The Non Traditionals uit Rotterdam heette vroeger That Band From Holland. Op hun kerstverzamelaar staan voornamelijk of zelfs alleen maar oude liedjes, wat ze volgens de regels ongeschikt maakt voor deze lijst, maar omdat ze een nieuwe bandnaam hebben mag het toch.

15. Great Lake Swimmers – They Don’t Make Them Like That Anymore

Hét kerstnummer voor de boze burger. Of was het nou ‘bezorgde burger’? De gewone Nederlander, dat was het! De titel zegt genoeg. Alleen jammer dat Great Lake Swimmers uit Canada komt.

14. Remington Super 60 – Another Christmas Song

Veel meer dan gewoon weer een kerstliedje is dit niet. Enige nummer in de lijst met het fairtradelogo.

13. Girl Ray – (I Wish I Were Giving You A Gift) This Christmas

Dromerig trio uit Londen dat eigenlijk graag zelf een cadeau wil. Ze zijn namelijk een crowdfunding gestart om voor vierduizend euro aan visa te kopen zodat ze in de VS kunnen optreden. Wat een onzin. Bekijk de (best wel vervelende) video hieronder.

12. Beak> – (Merry Xmas) Face The Future

Dit nummer heeft op de titel na niets met kerst te maken. Geen belletjes, geen ‘hohoho’, gewoon pure misleiding omdat Geoff Barrow (ook van Portishead) graag eens in deze lijst wilde staan. We trappen er met open ogen in, zij het niet met wijd open ogen – daarom staat hij slechts op 12.

11. Wavves – Christmas Time Is Here

Soms wordt muziek slecht opgenomen uit smaakvoorkeur, soms omdat het niet beter kan. In het geval van Wavves geloven fans in het eerste, daarom zijn ze redelijk groot in een bepaalde scene. Ik denk daar het mijne van.

10. Wolf Alice – Santa Baby

Een beetje muzikant weet het kerstgevoel te vangen in zijn eigen stijl. Zie bijvoorbeeld vrijwel elk nummer in deze lijst. Maar Wolf Alice, een band die normaal gesproken een soort Nirvana-achtige rock maakt alsof het 1993 is (wat niet zo is, het is 2017), heeft een superschattig liedje gemaakt.

9. Hilma Nikolaisen – Ring Ring (Bring It On)

Hilma Nikolaisen komt uit Noorwegen. Ze heeft een telefoon. Dit liedje gaat over haar telefoon.

8. Steen & Ill Material – Kerstmiritis 7

Elk jaar staan rappers Steen en Ill op nummer 8 in deze lijst. Dit jaar dus ook, zelfs al hebben ze deel zeven van hun Kerstmiritis-reeks (nog) niet uitgebracht. Tradities zijn tradities.

7. Bruut! – Santa

Bruut maakt jazz die je ook snapt als je niet weet wie Herbie Hancock is. Handig.

6. Marching Church – Christmas On Earth

Marching Church is het soloproject van de zanger van de Deense postpunkband Iceage, die zingt alsof hij zojuist in elkaar is geslagen en met zijn voortanden in zijn handen door de sneeuw naar huis kruipt.

5. U.S. Girls – Blue Christmas

De makkelijkste manier om een kerstnummer te maken is een kerstnummer te zingen dat iemand anders al eens gezongen heeft en er dan een eigen draai aan te geven. Zo klinkt Elvis Presley met kinderstem en een drumcomputer.

4. MC IG – Foguetão de Natal

Natal betekent kerst in het Portugees. Let op: in het Engels geldt dat niet. De band Post Natal Abortion heeft bijvoorbeeld niets met kerst te maken. De hoofdpersoon in de titel van hun laatste album, Decapitate the Newborn, slaat ook niet op het derde deel van de heilige drie-eenheid. MC IG komt uit Brazilië en kan er verder ook niets aan doen.

3. Clean Pete & Anne Soldaat – Kerstdiner

Waar Gerard Reve 233 bladzijdes nodig had om de treurigheid van het jaareinde te verbeelden, kan Clean Pete het met twee zinnen af: “We zitten al vol maar er is nog een gang / het is best gezellig maar het duurt nogal lang.”

2. Agii Fire Flame – Kerst

Naast rapper Steen is er eindelijk een andere Nederlandse rapper met het kersthart op de goede plek. Agii Fire Flame schreef een liefdesliedje: “Ik weet zeker dat nergens staat geschreven dat je mijn penis niet in je mond mag stoppen tijdens tweede dag van kerst.”

1. A Balladeer – Let It Snow

Iedereen wil altijd maar een witte kerst, net als vroeger, toen het natuurlijk ook gewoon regende. Op acht keer na dan, volgens het KNMI. Hoe dan ook, A Balladeer maakte een lekker clippie vol sneeuw en kleding die sinds de opnames alweer acht keer in en uit de mode is geraakt.

Klaas Knooihuizen maakte onder meer ook ‘De 14 beste alternatieve kerstliedjes van 2014’, ‘De 15 beste alternatieve kerstliedjes van 2015’ en ‘De 13 beste alternatieve kerstliedjes van 2016’. U kunt alle 17 ‘beste alternatieve kerstliedjes van 2017’ hieronder in één afspeellijst beluisteren. Wel zo makkelijk tijdens het kerstdiner. 

Onderwerpen