Spring naar de content
bron: Screenshot Adieu God

De meest indrukwekkende tv-interviews van 2017

Ieder jaar worden er voor de camera pareltjes van interviews afgenomen. HP/De Tijd zette traditiegetrouw de beste, meest confronterende en spannendste televisiegesprekken van 2017 op een rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Eberhard van der Laan in Zomergasten, VPRO, 30 juli

Ruim 1,1 miljoen kijkers trok het interview van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. In verschillende Amsterdamse musea en onder meer in debatcentrum De Balie werd het gesprek op grote schermen uitgezonden. In het vraaggesprek vertelt Van der Laan pijn te hebben op een aantal plekken, maar zich ‘goed’ te voelen.

Van der Laan geeft in een enorm sterk en persoonlijk gesprek weer hoe hij denkt en wat hij voelt bij zijn lieve Amsterdam. De tranen vloeien, hoe sterk de overleden burgervader zich ook houdt. Van der Laan laat zich verder gaan als het trauma omtrent Abdelhak Nouri wordt besproken. Het kwetsbare, laatste grote interview raakt niet alleen de Amsterdammer, nee, elke Nederlander. Janine Abbring ontvangt met recht de Sonja Barend Award voor het interview.

Een deel van het interview met Van der Laan is hieronder te bekijken, of door hier te klikken. De tekst gaat hieronder verder.

Koning Willem-Alexander en Wilfried de Jong, NPO, 26 april

Op landgoed De Eikenhorst ontvangt koning Willem-Alexander, ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag, Wilfried de Jong voor een openhartig gesprek. De koning spreekt vrijuit. En is emotioneel. Bij hem thuis, op de bank, toont Willem-Alexander kanten die we zelden van hem zien. De tranen staan hem in de ogen als hij praat over het overlijden van zijn broer Friso. Ook de vliegtuigramp met de MH17 heeft hem flink geraakt. “Veel nabestaanden zeiden: jij hebt ook een broer verloren bij een ongeluk, jij weet wat het betekent,” zegt de koning.

Het is echter niet louter verdriet met Willem-Alexander. Gul strooit de koning met anekdotes. Bijvoorbeeld over de verhuizing van Baarn naar Den Haag, waar hij werd uitgelachen om zijn accent. “Wij kwamen uit de provincie, zeiden ze. Daarom keek ik het programma Koot en Bie om zo snel mogelijk een Haags accent te leren,” lacht hij. “Ja, dat is wel geestig. Daarna kon ik binnen no time meedoen.”

Het hele gesprek tussen De Jong en de koning is hieronder te bekijken. Hier vindt u alle losse fragmenten. De tekst gaat hieronder verder. 

Tunahan Kuzu in Nieuwsuur, NPO, 28 februari

“Maar wacht even,” onderbreekt Mariëlle Tweebeeke DENK-voorman Tunahan Kuzu meerdere malen. Steevast gevolgd door: “U kunt dat nu allemaal zeggen, maar heeft u daar bewijzen voor?” Kuzu heeft geen bewijzen. Blijkt. We kunnen kort en krachtig zijn over dit sterke staaltje journalistiek van Tweebeeke. Kuzu wordt gefileerd op basis van zijn eigen verkiezingsprogramma, zijn eigen stemgedrag in het verleden en het onvermogen om te weerleggen dat hij polariseert.

Bekijk hier het hele interview terug. U kunt ook op de onderstaande afbeelding klikken. Het is helaas niet mogelijk om fragmenten uit Nieuwsuur te embedden.

Interviews
Beeld:

Remco Breuker in Pauw, BNNVARA, 13 april

Onze eigen Jan Smit schreef de boodschap van Remco Breuker al aan vóórdat de persoon Remco Breuker daadwerkelijk was geland. ‘Niemand’ kende Breuker immers die Noord-Korea serieus nam. Althans, niet in hoedanigheid van de al-tijd aanschuivende Pierre Bokma, Annet Malherbe en radiohoofden Mattie en Wietze. ‘Een ons onbekend fenomeen’ schrijft Smit treffend. “Maar zijn boodschap en vooral de dictie en overtuigingskracht waarmee hij die missie ventileerde hakten erin.”

To the point: Breukers is hoogleraar Koreastudies in Leiden en stelt in een vlammend betoog dat er vroeg of laat een oorlog komt met Noord-Korea.
Pauw: “Is er echt niets te doen om dat te voorkomen?”
Breuker: “Nee, we zijn te laat. Dat hadden we jaren geleden moeten doen.”

Jan Roos in Pauw en Jinek, BNNVARA, 28 februari

Wijverige verwijten. Met die twee woorden begon Eva Jinek het kielhalen van Jan Roos. Waarom? De voormalig VNL-lijsttrekker botste hard met Jinek na de suggestie van Roos dat Jinek niet objectief was.

Het gesprek aan tafel met onder meer Jort Kelder en Alexander Pechthold mag reeds pittig worden genoemd, nog voordat de bom daadwerkelijk barst. Het vuur wakkert verder aan als Roos wordt geconfronteerd met beelden uit zijn tijd als – al dan niet – journalist. Een term waar hij zelf afstand van neemt ‘omdat je dan – dat kan ik u (Eva Jinek, red) ook aanraden – enige vorm van objectiviteit probeert te hebben’.

Jinek en Pauw beginnen vervolgens met het fileren van Roos. Pechthold grijpt het voorval aan en luidt kundig het einde van Jan Roos bij VNL in.

De tekst gaat hieronder verder.

Jeroen Pauw in Adieu God?, EO, 7 mei

Juist de gesprekken met felle tegenstanders van het geloof worden er altijd uitgepikt, schreef Tijs van den Brink vorig jaar in een column toen hij was genomineerd voor de Sonja Barend Award. Hij was er niet onverdeeld blij mee. Zijn gesprekspartner, Midas Dekkers, was en is net als Jeroen Pauw kritisch op het geloof. Levendige en spannende gesprekken levert het op.

Gaan slim en religieus samen?

Desalniettemin vindt Pauw het onbeschaafd van zichzelf dat hij zich soms niet kan inhouden als het over welk geloof dan ook gaat. Hij zegt een zeker mededogen te hebben met mensen die gelovig zijn. Religie en nadenken staan volgens hem op gespannen voet. Slim en religieus zouden moeilijk samengaan.

In dat geval speelt er vermoedelijk een probleem op de achtergrond. De toon is gezet.

Bekijk hier het hele interview terug. U kunt ook op de onderstaande afbeelding klikken. Het is helaas niet mogelijk om fragmenten uit Adieu God te embedden.

Interviews
Beeld:

Kim Putters in DWDD, BNNVARA12 december

De kwaliteit van leven is voor veel mensen hoger dan ooit, verdedigt Putters het rapport ‘De Sociale Staat van Nederland van 2017’. De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) kreeg het zwaar te verduren aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Het is ‘gek genoeg’ niet de indruk die we kregen van 2017, trapt de presentator af. Maar Putters kwam, legde uit en won. Elke aanval werd weerlegd.

Volgens Putters is pessimisme misschien wel de grootste bedreiging voor ons land. We zouden bang zijn dat onze welvaart ineens weg kan zijn, en dat creëert ons onbehagen. “We zeggen vaak: ‘Met mij gaat het goed, maar met ons gaat het slecht’. Daar kan ik het huidige gevoel het beste mee samenvatten. Al geven heel veel mensen aan dat we optimistisch mogen zijn.” Eindelijk eens een tegengeluid op onze o-zo-beroerde maatschappij. Waarvoor dank, Kim Putters.

De tekst gaat hieronder verder.

Jan Terlouw in De Wereld Draait Door, BNNVARA, 22 februari

Ja, het is misschien een meer aangrijpend dan een hard, heet gesprek. Jan Terlouw mag, vier maanden na zijn touwtjes-toespraak echter niet ontbreken in deze lijst. Vanwege dezelfde reden als het gesprek met Kim Putters: verbinding. Een verbindend gesprek met een ander geluid mag tamelijk uniek worden genoemd.

Hoezeer Terlouw zijn best ook doet in pessimistisch Nederland. Ditmaal door de voorzitters van tien politieke jongerenorganisaties te benaderen en met hen een manifest op te zetten ter redding van onze planeet. Bij Terlouw thuis in Twello wordt de boel bekokstoofd. De goede wil van Terlouw raakt iets. Prikkelt iets. Maakt iets los. Al is het maar de verbindende factor van zijn ijzersterke touwtjes-toespraak.

De tekst gaat hieronder verder.

Michael Heemels in Pauw, BNNVARA, 20 maart

Wie van de oude stempel is, had het verhaal van Michael Heemels al gelezen. In De Volkskrant deed Heemels immers uit de boeken hoe hij als PVV-voorman in de problemen kwam. Weldra, problemen, zeg gerust de hel. Heemels zou het loopmannetje van Geert Wilders zijn, raakte verslaafd aan zowel drank als drugs en stal meer dan een ton van de politieke partij om zijn verslavingen te kunnen ‘betalen’.

Onthullend is het tv-interview niet. Wel valt nu eindelijk de emotie van Heemels te zien. De emotie van de voorheen onbereikbare PVV’er. De PVV’er die dag in dag uit aan het werk was voor Geert. Alles voor Geert. De bak dreigt inmiddels voor Heemels.

De tekst gaat hieronder verder.

Ybeltje Berckmoes in Pauw, BNNVARA, 25 september

Mocht u de categorie beerput hebben gemist, dan heeft ex-Kamerlid Ybeltje Berckmoes (VVD) nog een leuk boek voor u. Bij Pauw aan tafel vertelt zo over haar boek Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn. Vanwege haar boek zit ze bij Jeroen Pauw aan tafel, en passant onthult ze hoe de banencarrousel bij haar partij en bij de PvdA werkt.

Baantjesverdeelster

En wie de baantjes bij de PvdA verdeelt. Het past allemaal zeer in ‘het partijkartel’ van Thierry Baudet. In hoeverre de woorden van Berckmoes als De Waarheid moet worden gezien, moet nog blijken. Manon Fokke, door Berckmoes genoemd als baantjesverdeelster, is overigens tegenwoordig studentendecaan. Maar dat maakt het interview niet minder spannend.