Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

‘De minachting van prinses Ollongren voor het klootjesvolk is weerzinwekkend’

Ik vind Kajsa Ollongren een heel eng mens. Een Scandinavische ijspegel beter gezegd, want ze komt uit het Fins-adellijke geslacht Ållongren. Haar vader Alexander Ollongren werd – om mij volstrekt onbekende redenen – in 2002 ingelijfd in de Nederlandse adel. Kajsa mag zich hierdoor jonkvrouw noemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Nu ben ik een geboren anarcho-liberaal en veeg ik met titels mijn bips af. Mijn goede vriend Bram van Leeuwen (God hebbe zijn ziel) was ook van adel en had zelfs twee titels: Prince de Lignac en Hertog van Soveria Simeri.

Brammetje bleef echter een gewone Rotterdamse Ketelbinkie en deed nooit hautain tegen het plebs en al helemaal niet tegen zijn beeldschoon Aziatisch personeel.

De tekst gaat hieronder verder. 

Prinses Ollongren schoffeert haar onderdanen met zichtbaar genoegen en gisteravond, in de Tweede Kamer tijdens het referendumdebat, bereikte haar op niets gestoelde arrogantie een absoluut dieptepunt.

Zelden zag ik zoveel minachting voor het klootjesvolk. Ik moest even denken aan quizmaster Fred Oster die overigens net als Ollongren opgroeide in het zelfmoordopwekkende Oegstgeest. Oster trad toe tot het pantheon van het Neerlands variété vanwege de legendarische marmottenrace in de Wie-kent-kwis. We kijken even naar die ontroerende beelden.

De tekst gaat hieronder verder.

Eens wapperde Fred Oster met een biljet van duizend gulden in het gezicht van een arbeider die aan die race mocht meedoen. Ik meen dat Albert Mol toen ook meetrippelde in de caviabak. Vol spontane en welgemeende minachting siste Oster tegen de bedremmelde burgerman; ooit zoveel geld gezien, beste kerel?

Kajsa Ollongren
Beeld:

Dat is fopadelborst Ollongren ten voeten uit. Bevoogdend, wereldvreemd en hooghartig. Maar…. Sire, het volk mort! Pas nou toch op voor bijltjesdag, want zelfs het insipide Nederlandse plebs komt een keer in opstand tegen die zoutzakken in Den Haag.

Je komt thuis na een dag ploeteren, zet de treurbuis aan, pakt een zak Euroshopper-chips en een liter Brouwers Bier, schopt je vrouw, koters, hond en kanarie en om één uur gaat het ding weer uit en dan zeg je hoofdschuddend: helemaal kut, de Nederlandse televisie, net als de politiek, het weer en het Nederlandse voetbal. En dan ben je en passant ook nog eens voor oliedom uitgemaakt door minister Ollongren, het gedroomde zusje van Beatrix.

Overigens zag ik van de week dat Bea er een broertje bij heeft en dat gun ik haar oprecht. Opgroeien met drie zusjes is nooit leuk maar nu heeft ze met terugwerkende kracht toch een broertje en dinnie waarmee ze gezelli sherry kan slobberen: de gevierde auteur Oscar van den Boogaard.

De doldrieste minister Ollongren heeft het inmiddels zo bont gemaakt dat zelfs oud-D66-partijleider en DWDD-jongerenidool Jan Terlouw in opstand is gekomen. Terlouw zei tijdens een bijeenkomst in Middelburg: “Laat ik even doen aan zelfkritiek. Het kabinet is het referendum aan het afschaffen. In de eerste beginselen van D66 stond een fundamentele democratisering van de samenleving; een van de middelen: een referendum, als je tenminste eenvoudige, begrijpelijke vragen kunt stellen. Nou ik weet er een: ‘Bent u voor of tegen het afschaffen van het referendum?’ Simpeler kan het toch niet.”

“Maar nee hoor”, vervolgde Terlouw “die vraag gaat niet gesteld worden. Vind ik ernstig. Mijn eigen partij doet het, onze minister. Vind ik ernstig. En zo zie ik overal de democratie verzwakken, in plaats van versterken.”

Beeld:

Dat is hele andere koek dan de woorden van Laurens Jan Brinkhorst, voormalige minister en doorgewinterde diplomaat. Brinkhorst noemt het referendum vol minachting een ‘feest van de raddraaiers’.

Laurens Jan doet mij in veel opzichten denken aan zijn partijgenoot Ollongren en hun beider geschurk tegen ons koningshuis is wel heel erg opvallend. Want wat lees ik in het altoos zeer goed geïnformeerde weekblad Story?

De moeder van minister Laurens Jan Brinkhorst wilde graag dat haar zoon met een adellijk meisje zou trouwen, om zo in hoger aanzien te komen. Maar het betreffende gravinnetje had daar helemaal geen zin in. “Ik vond Laurens Jan veel te serieus. Hij heeft me nog een keer meegenomen naar een bal in Leiden, waar ik me stierlijk heb verveeld,” aldus de gravin in Privé.

Uit arren moede trouwde Brinkhorst toen maar met een huisgenote van Koningin Beatrix. Het laat zich raden dat pa en ma later hun dochter Petra Laurentien behoorlijk hebben gepusht om bij de prinsjes aan te pappen. En dat lukte gelukkig wél; Laurentien sloeg prins Constantijn aan de haak. Maar dat was nog niet voldoende, de familie wilde ook een familiewapen hebben. Ze leenden dat van ene ‘Van Brinckhorst’ uit de 17e eeuw, terwijl dat helemaal geen familie blijkt te zijn.

Beatrix kneep echter een oogje dicht voor haar schoondochter en Laurentien mag nu bij Koninklijk Besluit een vlaggetje met ‘haar’ familiewapen op haar auto zetten. We weten niet of Oma Brinkhorst nog leeft, maar ze kan in elk geval tevreden zijn met haar inspanningen.

Bij zowel Brinkhorst als bij Ollongren moet ik denken aan die schitterende film van Stanley Kubrick: Barry Lyndon. Ryan O’Neal speelt daarin een Hochstapler die koste wat kost bij de adel wil horen. De moraal van het verhaal: hoogmoed komt voor de val.

Ik word wel eens smalend de profeet van Molenbeek genoemd, terwijl ik vind dat een gewone sterveling nooit en te nimmer de toekomst mag voorspellen. Immers: de mens wikt en God beschikt. Maar ik voel aan mijn water dat ijskoningin Ollongren dit jaar gaat sneuvelen. En de tekenen zijn daar! Halbe Zijlstra is foetsie. De griezel Martin Schulz is roemloos ten onder gegaan bij de Duitse socialisten. Erland Galjaard moet van RTL-Unilever zijn biezen pakken. Gisteravond werd als klap op de vuurpijl bekend dat graaiend D’66-kopstuk Jan Hoekema moet opzouten als burgemeester van Langedijk.

Eerder al beet zijn echtgenote Marleen ‘Scrooge’ Barth in het stof. Een paar vogeltjes maken nog geen lente maar de vooruitzichten zijn schitterend.

De grote voorjaarsschoonmaak is vroeg begonnen dit jaar! Herinnert u zich deze nog?

Onderwerpen