Spring naar de content
bron: ANP

Pieter Grinwis (CU) meest actieve Kamerlid, gevolgd door Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt

Pieter Grinwis (ChristenUnie), Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (zelfstandig) zijn de meeste actieve Kamerleden in de afgelopen periode (augustus 2022 tot februari 2023). Dat maakt de Nationale Politieke Index vandaag bekend. De NPI houdt aan de hand van cijfers van het parlement zélf bij wat Kamerleden precies doen in de Tweede Kamer. Zijn ze betrokken bij wetgeving, hoe geven ze invulling aan hun controlerende taak en wat doen ze als volksvertegenwoordiger? Nieuw is dat het aantal indicatoren dat wordt gemeten is uitgebreid van 20 naar 27 en dat nu aftrek plaatsvindt voor niet-aangenomen moties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Pieter Grinwis heeft zijn eerste plaats op de ranglijst van meest actieve Kamerleden vooral te danken aan wetgevingsactiviteiten, zoals het indienen van een initiatiefwet en het voorbereiden van en deelnemen aan veelal complexe wetgevingsoverleggen.

Interessant is de tweede plaats voor Caroline van der Plas, die met BBB niet alleen grote winst boekte bij de Provinciale Statenverkiezingen, waardoor haar partij als grootste fractie de Eerste Kamer binnenkomt, maar die dus – ondanks een inspannende campagne – opnieuw zeer actief is in de Kamer zelf. En dat mag gerust een uitzonderlijke combinatie genoemd worden.

Zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt staat op de derde plaats en dat is ook opmerkelijk, omdat Omtzigt als ‘afsplitser’ nauwelijks ondersteuning en spreektijd in de Kamer krijgt. Desondanks is hij dus een van de meest actieve Kamerleden in de afgelopen periode.

In de top 10 zien we vooral bekende gezichten. Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Senna Maatoug (GroenLinks) zijn opvallende stijgers. Indrukwekkend zijn ook de hoge klasseringen van – naast Pieter Grinwis – twee andere Kamerleden van de ChristenUnie. Don Ceder vinden we op 6 en Stieneke van der Graaf op 7.

We zien relatief veel pensioenwoordvoerders terug in de top van de ranglijst. De uitgebreide behandeling van de nieuwe pensioenwet was goed voor een aantal intensieve (wetgevings)debatten en die worden door de Index hoog gewaardeerd. De wetgevende taak van Kamerleden is weliswaar vaak onzichtbaar, maar het maken van wetten is tegelijkertijd ingewikkeld en van groot belang. Vandaar dat Kamerleden door de NPI ‘beloond’ worden voor dit taaie en ambachtelijke Kamerwerk.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee
Top 10 Nationale Politiek Index (augustus 2022 – maart 2023)

Wat verder opvalt:

VVD – Sophie Hermans (#138). Zij heeft 449 punten gehaald. De fractie van de VVD staat bovenaan, maar vooral omdat het de grootste Kamerfractie is. De nieuwkomers Silvio Erkens (#30), Ruben Brekelmans (#39) en Thom van Campen (#72) halen de meeste punten voor de VVD binnen. Naast Erkens heeft geen enkele VVD’er een top 30-notering gerealiseerd.

D66 – Jan Paternotte staat op de 133ste plek. Hoogste notering van D66 is voor woordvoerder ‘stikstof’ Tjeerd de Groot op plek 21.

CDA – Pieter Heerma staat op plek 135. Derk Boswijk (#12) en Inge van Dijk (#15) zijn de hoogst scorende CDA’ers. 

PVV – Geert Wilders doet het niet heel anders dan zijn collega’s bij de andere grote fracties. Hij staat op plaats 126 met 609 punten. Pensioenwoordvoerder Leon de Jong (#118) is een slachtoffer van de nieuw ingevoerde motieregel. Een groot aantal door hem ingediende moties is niet aangenomen, waardoor hij veel punten aftrek heeft gekregen.

SP – Lilian Marijnissen staat op plek 127. De fractie scoort iets minder hoog dan gebruikelijk en staat op de vijfde plek achter GroenLinks. Met drie Kamerleden in de top 20 doet de SP het goed. Michiel van Nispen is deze maand de best scorende SP’er met een 10de plek. Renske Leijten doet het natuurlijk uitstekend op plaats 12. 

GroenLinks – Jesse Klaver staat met 621 punten op de 125ste plek. Dit is vergelijkbaar met zijn collega fractievoorzitters. Lisa Westerveld (#4) staat weer trouw in de top 10. Pensioenwoordvoerder Senna Maatoug (#9) is de top 10 binnengekomen. 

Partij van de Arbeid – Attje Kuiken staat op plek 109 met 888 punten. Henk Nijboer (#11) en Barbara Kathmann (#24) scoren beide erg goed. Voor Nijboer komt dit mede door zijn initiatiefwetsvoorstel Wet vaste Huurcontracten ingediend samen met Pieter Grinwis (ChristenUnie).

Christenunie – Gert Jan Segers is geëindigd op plek 85 maar is inmiddels vertrokkenKamerlid Mirjam Bikker is nu fractievoorzitter en doet het goed op plek 49. Laten we hopen dat ze dit weet vol te houden met haar nieuwe rol in het parlement. ChristenUnie laat wel zien hoe je als kleine partij, die ook nog eens in de coalitie zit, hoog kan scoren. 

Forum voor Democratie – Pepijn van Houwelingen (#65) is nog steeds de enige FVD’er die zijn ambachtelijke Kamerwerk serieus lijkt te nemen. Hij is nog altijd de best scorende FvD’er. De andere vier komen niet in de buurt. Forum-leider Thierry Baudet staat met 351 punten op plek 142. Vergelijkbaar met andere fractievoorzitters. 

Partij voor de Dieren – Esther Ouwehand (#152) is lang uit de roulatie geweest en sinds kort weer terug in de Kamer. Zij werd vervangen door Eva Akerboom (#143) als Kamerlid en Christine Teunissen (#120) was in deze periode fractievoorzitter. Lammert van Raan (#26) en Leonie Vestering (#67) zijn traditiegetrouw de best scorende Kamerleden namens de PvdD.

SGP – Kees van der Staaij vinden we terug op plek 60. De gehele fractie scoort bovengemiddeld met een vijfde plek voor Chris Stoffer en een 51ste plek voor Roelof Bisschop.

DENK – Farid Azarkan blijft continue hoog scoren. Deze keer op de 17de plek. Stephan van Baarle, die zich steeds nadrukkelijker laat zien in de plenaire zaal, vinden we terug op plek 27. Tunahan Kuzu valt iets tegen met een 80ste plek. 

JA21 – Joost Eerdmans scoort net iets bovengemiddeld met plek 78. Nog steeds stukken beter dan veel andere fractievoorzitters. Nicki Pouw-Verweij (#33) en Derk Jan Eppink (#64) hebben goed gescoord de afgelopen maanden. 

VOLT – Beide Kamerleden scoren bovengemiddeld. Fractievoorzitter Laurens Dassen op plek 34 en Marieke Koekkoek op plek 69. 

Groep Van Haga – Hoewel dit een afsplitsing betreft, heeft deze groep wel meerdere zetels. Daarom is Groep Van Haga ook opgenomen in deze lijst. De fractieleider van Groep Van Haga, Wybren van Haga staat op de vijftiende plek. 

Voor meer informatie: www.politiekindex.nl

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.