Spring naar de content

Een kwart eeuw Deelder

Na Toon Hermans is hij waarschijnlijk de best verkopende Nederlandse dichter. Maar moeten we Jules Deelder (47) nu zien als serieus schrijver of als uitventer van kalenderwijsheden in zijn circusachtige optredens? 'Niemand bepaalt wat ik zeg.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eduard van Holst Pellekaan

“Poëzie in Carré, 1966: een datum in de Nederlandse literatuur," vertelt Simon Vinkenoog, de toenmalige organisator. “Iedereen was er, van Roland Holst tot de Selfkicker, het was een symfonie van stemmen. We dineerden op het toneel. Jules had gedichten ingestudeerd, hij trad die avond voor het eerst op, en, ik moet zeggen, hij heeft het vervolmaakt.

25 jaar geleden maakte Jules Deelder zijn debuut en een kwart eeuw later kan hij niet zeggen dat er ooit ook maar iets zinnigs over zijn werk is geschreven door die 'letterknechten' — de critici. Rob Schouten in Vrij Nederland had dan nog wel iets aardigs: dat Deelder zich stelselmatig aan de gewone kwaliteitsnormen voor de literatuur onttrekt. Ergens is het wel jammer, vindt hij: “In mijn gedichten is zo een hele ontwikkeling aan te wijzen, en het is lulkoek dat het beter klinkt dan dat het leest. Die critici praten elkaar allemaal maar na, maar ik heb ze niet nodig, en dat zit die gasten natuurlijk ook dwars."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap