Spring naar de content

Bloedverwanten: Emmy & Paul Huf

Journaliste Emmy Huf (1922) publiceerde in 1970 Ik wil nu warm vlees!, een anekdotische zedenschets, met in de hoofdrol de beroemde toneelspeler Paul Huf; haar vader. Het boek betekende een doorbraak voor de schrijfster, die daarna in alle glossy's, maar ook in enkele weekbladen, publiceerde over cultuur in brede zin. Tevens schreef ze Over poezen gesproken en vervaardigde ze teksten bij fotoboeken over het danspaar Radius-Ebbelaar en couturier Max Heymans. De afgelopen drie jaar organiseerde ze literaire lunches in Barbizon Centre. Haar broer, society-fotograaf Paul Huf (1924), maakte na de oorlog naam met een nieuw concept, dat hij samenvatte onder de noemer 'minder drama-meer glamour'. Zijn portretten trokken al snel de aandacht van de reclamewereld en opdrachten van Philips en KLM volgden. Voor Grolsch verbeeldde hij dertig jaar lang de slogan 'Vakmanschap is Meesterschap.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annet Muijen

Emmy Huf: “Ik heb met Paul een haat-liefde verhouding. Ik ben gek op hem, maar ook vreselijk jaloers op zijn succes. Paul is een zondagskind en alles wat hij aanpakt, lukt. Vroeger had hij het ene slechte rapport na het andere. Hij las nooit een boek en mijn vader riep altijd: 'Jij moet maar loopjongen worden; wat moeten we met jou?' Ik was intelligent, las alles wat los en vast zat, leerde goed, werkte hard en wat gebeurde er? Paul kocht een boxje, maakte een paar foto's en was op slag beroemd. En ik deed een beroepskeuzetest die uitwees dat ik bijzonder geschikt was voor schoonheidsspecialiste.

“Paul is soepel in de omgang, meegaand. Hij vertelt moppen en iedereen vindt hem ééénig. Hij heeft mamma's charme. Ik heb dat tyrannieke van mijn vader. Alles moet my way gaan, geven en nemen is er niet bij. Ik ben lastig en vreselijk kritisch. Een huisvriend heeft vroeger eens gezegd: 'Emmy heeft een tong als een scheermes'. Paul had een tong van fluweel en ik heb mijn hele leven moeten aanhoren hoe ongelooflijk charmant hij is.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap