Spring naar de content
bron: anp

De angsten en successen van Paul Verhoeven

"Ja, daar gaat het om: Paultje wil een tien halen." Over de duivel, date-rape en het onderbroekje van Sharon Stone. De angsten en successen van Basic Instinct-regisseur Paul Verhoeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henri de By

"Gisteren zat ik in een heel duur restaurant te lunchen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Los Angeles. Terwijl je daar lekker zat te eten, zag je op de achtergrond de stad branden. Overal stegen rookpluimen op, alsof het Beiroet was. En aan de andere kant van het restaurant stonden de mensen aan de bar er op de televisie naar te kijken. Dramatisch gezien is dat natuurlijk een prachtig beeld."

Het enthousiasme waarmee Paul Verhoeven over beelden spreekt, is aanstekelijk. Wie niet beter weet, zou denken dat de regisseur de openingsscène van een nog door hem te maken film beschrijft. "Ja, goh, ik hou er wel van. Het herinnert me aan de oorlog, toen ik nog een klein kind was. 'Beetje oorlog, best spannend,' zoals Rutger Hauer in Soldaat van Oranje zei. Die zin had ik trouwens zelf aan het scenario toegevoegd. Een hoop mensen verbazen zich nu over die rellen hier en noemen het beestachtig, maar ik vind het helemaal niet raar. Alsof we niet weten dat mensen in de eerste plaats beesten zijn. Zo zijn we geboren; genetisch stammen we af van een gevaarlijke apensoort. Over die donkere kant van het menselijk gedrag weet ik alles, dus daar heb ik het ook helemaal niet moeilijk mee."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap