Spring naar de content

Zo wit als de neten

Hij zou de PvdA van de ondergang redden. Hoe? Dat weet geen mens nog. Rottenbergs praatjes zijn er echter niet minder om.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas Ruigrok

Alles zou anders worden, beloofde hij. De bezem ging erdoor. Bijna drie maanden is Felix Rottenberg partijvoorzitter, maar, anders dan in de campagne, blijft het opvallend stil rond zijn persoon. En als we iets van hem vernemen, dan stemmen zijn teksten beslist tot nadenken. Een kleine bloemlezing van een praatjesmaker. 

Over de PvdA

„Ik vind het af en toe vreselijk: het is geen genoegen, de omgangsvormen zijn bot en slordig.”

„Ik kwam kotsend, nee niet kotsend, ik kwam met een onaangenaam gevoel van het congres in Nijmegen.”

„De PvdA uit het kabinet? So what.”

Over het voorzitterschap

„Ik lig nog wel eens wakker van dit gedoe.”

„Onvermijdelijk waarschijnlijk, die Rottenberg: insnoeren dus, laat hem maar voor lul staan met zo’n profiel.”

„Ik had het niet gedacht (dat ik voorzitter zou worden, red.). Ik was er niet op uit. Ik ben niet stoned, maar ik ben wel verdwaasd.”

Over de minderheden

„Er zijn veel te weinig minderheden vertegenwoordigd in de politiek en in maatschappelijke organisaties. De meeste organisaties zijn zo wit als de neten.”

Over collega’s

„Daar op het congres in Nijmegen. Die voorste rijen met ministers, het totaal ontbreken van debat, daar wil ik niet bij gerekend worden. Johan Stekelenburg, Karin Adelmund, die hele FNV-top zat daar als een stel sado-masochisten vooraan in de zaal. Sla ons maar!”

„In de politiek zijn een heleboel mensen achterbaks.”

Over D66

„De geschiedenis van de afgelopen jaren wijst uit dat met name D66 en de PvdA elkaar, als in een Bouquet-roman, op de meest cruciale momenten mislopen.”

„Ik ga D66 pesten. Ik zei tegen Hans van Mierlo: de conditie van de PvdA is momenteel beneden peil. Maar het is gelukkig nog niet te laat. Als het proces slaagt, dan verslaan we jullie dik.”

Over zichzelf

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

„Nee, een flapuit ben ik niet, ik vind de polemiek prettig, dus… nou ja, dan kan me dat ook niet zoveel schelen. Maar ik ga me wat deftiger opstellen voortaan. Hoewel ik een debater ben, dat vind ik het leukste wat er is. Men moet niet denken, die jongen is een handig uithangbord, maar voor de rest valt hij toch wel op zijn bek, dus dan is hij beschadigd en kan hij leuk discussies gaan organiseren.”

„Oké, ik ben een beetje rommelig, maar Thijs Wöltgens is dat ook. Zijn hemd hangt voortdurend uit zijn broek.” 

„Het zal wel vaker voorkomen dat ik ergens in strijd mee handel, so what?” 

„Mijn stijl is aaien, kleien, kussen en meppen.”