Spring naar de content

Verlicht despotisme

Hun monumentale fotowerken gaan voor 250.000 pond van de hand. Huist onder de glanzende carrière van het Engelse kunstenaarsduo Gilbert and George nog steeds de anarchie? Twee sfinxen en een ondertoon van decadente ondeugd. 'To be with Art is all we ask.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rob Malasch

Aankomsthal Amsterdam-Schiphol, 12.20 uur. De KL 118 is geland. Voor uitgang D een meute familieleden van terugkerende vakantiegangers. Tussen deze Unitedd Colours of Benneton komen zo onopvallend mogelijk twee middelbare heren aangelopen, elk een attachékoffertje in de hand. Hun verschijning is zo onopvallend dat ze wel moét opvallen: gehuld in een driedelige dwangbuis, muisgrijs en vervilt tweed, terwijl de mussen van het dak vallen. Every inch a gentleman. 

Haags Gemeentemuseumdirecteur Rudi Fuchs verwelkomt het legendarische Engelse kunstenaarsduo Gilbert & George. „How was your flight?” „Just perfect. Thank You.” Koel, afstandelijk en volkomen in hun zelfbedachte pose geschoten, bevriezen de superieure glimlachen op hun gezichten. Een diepvriesmaaltijd rechtstreeks uit de ijskast is warmer. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap