Spring naar de content
bron: pexels

De zware jongens

Na een jaar gelooft niemand er meer in. Hoe een experiment met Neerlands grilligste criminelen uitliep op een mislukking, en men in de Bijlmerbajes handenwrijvend zit te wachten op de terugkomst van Karel, een van de Zes van Sittard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wubby Luyendijk

Kwart voor elf, BijImerbajes. In paviljoen 4a van het Huis van Bewaring Demersluis hangt een sfeer als altijd. Geladen, een beetje broeierig. Langzaam slenteren twee bewaarders door de gang. Zeven van de negen deti's zitten achter de deur. Meen Theo en Karel mogen — ieder in een afzonderlijk hok.

Geen wekelijkse uurtje kleien, knippen en plakken. Geen van die twee is first offender. Theo moet een straf van twaalf jaar uitzitten vanwege een gewapende overval en poging tot moord. En Karel wordt beschouwd als een van 's lands grootste maffiabazen. De rechter heeft hem twintig jaar gevangenisstraf opgelegd. Beiden zijn in afwachting van hoger beroep. Ze vormen, waarschuwt een departementale missive, 'in extreme mate een beheersrisico voor het gevangeniswezen'. Niet veel later zal Karel, inmiddels overgeplaatst, met vijf andere 'zware criminelen' ontsnappen uit de extra beveiligde afdeling van De Geerhorst te Sittard. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap