Spring naar de content

Kamperen op het graf van Nirvana

Kurt Cobain mag dan niet meer onder ons zijn, de gitaarrock bloeit als nooit tevoren. Op het komende Lowlands-popfestival zullen dan ook weer heel wat spierballen worden vertoond. Neemt het langharig tuig de macht weer over? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Vollaard

De kampeerders die vorig jaar de eerste editie van het driedaagse popfestival A light To Lowlands Paradise op het terrein van de Flevohof meemaakten, konden hun lol niet op. Overdag speelde de crème de la crème van de alternatieve popmuziek in een drietal circustenten, en 's nachts denderden de supersonische woede-uitbarstingen van Rage Against The Machine op vol volume uit de meegebrachte gettoblasters. Slapen stond niet hoog op het prioriteitenlijstje van de festivalgangers, die na een uitputtingsslag van meer dan dertig optredens moe maar tevreden mochten constateren dat Lowlands een staalkaart bood van nieuwe namen en interessante ontwikkelingen in de alternatieve pop-scene. 

Met dat alternatieve valt het trouwens wel mee, nu de tweede Camping Flight publiekstrekkers op het programma heeft als Soundgarden en Arrested Development. Tot voor kort behoorde Soundgarden tot de grunge-favorieten uit Seattle die maar niet uit de schaduw van stadsgenoten Nirvana konden ontsnappen. Alsof de duivel ermee speelde, viel de grootscheepse lancering van het Soundgarden-album Super-unknown praktisch samen met de zelfmoord van Kurt Cobain. Onmiddellijk barstte de discussie los wie 'de nieuwe Nirvana' zou gaan worden; een vraag die onlangs werd beantwoord toen Philipsdochter Polygram de winstcijfers over het eerste halfjaar van 1994 presenteerde. Naast de voorspelbare popsuccessen van Bryan Adams en Salt 'N' Pepa werd Soundgarden met gepaste trots opgevoerd als een van de belangrijkste nieuwe moneymakers van de platengigant, die zijn intensieve marketingcampagne beloond zag met twee miljoen verkochte exemplaren. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap