Spring naar de content
bron: anp

Neerlands trots

Het nationalisme is terug, zelfs in Nederland. In een beschaafde vorm uiteraard, want dat hoort bij dit ‘bedaarde’ volk. ‘Je kunt alleen een geslaagde vreedzame samenleving zijn als je weet wie je bent.’ Over de ‘machtigste emotie’ van de mensheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bert Bukman

Op vrijdag 6 januari zond Veronica het eerste deel uit van The Deer Hunter, een indrukwekkende film over oorlog, drank, vergeefse liefde, mannenvriendschap, jacht en verwerking van verdriet. De film werd alom geprezen door recensenten. Peter van Bueren, filmcriticus van de Volkskrant, heeft echter zo zijn bedenkingen. “Patriottische gevoelens doen enigszins af breuk aan een soms meeslepende film,” oordeelde hij. Vaderlandsliefde is zonder twijfel een thema in The Deer Hunter – zo wordt aan het slot door de overlevende hoofdrolspelers het God Bless America aangeheven – maar het maakt de film alleen maar aangrijpender. Uiteindelijk is Amerika een groot land, met grote gevoelens, en Van Bueren leek dat niet te willen begrijpen. 

Enkele dagen later, op 9 januari, zond de VPRO in het programma Symposium een verslag uit van een congres over het thema ‘De vitaliteit van Nederland’. Zo’n dertig prominente Nederlanders hadden zich verzameld om over dit onderwerp van gedachten te wisselen, waarbij het opviel dat meerdere sprekers de nationale identiteit en de overlevingskracht van de natiestaat als vaststaande grootheden beschouwden. Nog opvallender was (“en dat was ’t merkwaardige,” aldus J.L. Heldring in zijn column) dat zij niet op tegenspraak stuitten. “Blijkbaar zijn dit begrippen – misschien zelfs waarden – waar tegenwoordig weer onbeschroomd over gesproken kan worden in serieus gezelschap.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap