Spring naar de content
bron: kippa

Het leuke leven van Liesbeth List

'Mijn vader heeft een heldendaad verricht door mij weg te geven.' Liesbeth List over haar jeugd, haar come-back, Ramses Shaffy en Cees Nooteboom. 'Had-ie René van der Worst geheten, dan had niemand meer naar hem gevraagd.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Bukman

Vier jaar geleden besloot ze dat het mooi was geweest. "Liesbeth List doet pijn aan oren en ziel," oordeelde het Algemeen Dagblad over haar one-woman-show. "List is een waakvlam," schreef Patrick van den Hanenberg in de Volkskrant — daar begon het mee. "Het Han­delsblad had ook iets onaardigs," herinnert ze zich. "Vuurtoren gedoofd of zo. En de provinciale pers nam het gretig over: Liesbeth List een ramp', 'Liesbeth List een braakmiddel', het ging maar door."

Daar werd ze dus ziek van. "Ik heb de knipseldienst af­geschaft, maar verontwaardigde fans bleven me de kritie­ken sturen, en ten slotte kwam het moment dat ik zei: 'Ik houd ermee op.' Wat ik ook deed, ze maakten me allemaal af in de pers, systematisch áf. Ik was niet meer tegen die terreur bestand, ik kwam met loden schoenen het toneel op, ik ging aan mezelf twijfelen, ik raakte geremd. Ik stop­te, ze hadden gewonnen. Ik sprak mezelf toe: 'Had je talent? Ja. Kun je talent verliezen? Nee. Nou, wat zeur je dan.' Toen was ik zover dat ik afscheid kon nemen."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap