Spring naar de content

Iedereen is gelijk, behalve blank en zwart

Voer voor politiek correcten: zwarten zijn gemiddeld dommer dan blanken en dat ligt niet aan achterstelling of discriminatie, maar simpelweg aan hun genen. Zegt de Amerikaanse filosoof prof. Michael Levin. En hij kan het bewijzen ook. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Henri de By

De aankondiging door president Clinton van een nationale discussie over de rassenproblematiek leek een mooi plan. Geen kwestie waarover de meningen in de Verenigde Staten zozeer verdeeld zijn. De president, die zich geconfronteerd ziet met een traditioneel minder effectieve, tweede ambtstermijn, zou dus zijn favoriete rol van nationale verzoener kunnen spelen. Maar het pakte anders uit, want als de op televisie uitgezonden groepsgesprekken met Bill Clinton in de rol van Oprah Winfrey één ding aantoonden, was het wel dat consensus ver is te zoeken. 

Zelfs over de definitie van de meest elementaire begrippen bleek men het niet eens te kunnen worden. Elke vorm van logica werd al snel ondergesneeuwd door ideologische verschillen en niet zelden hoog oplopende emoties. Zelfs de presidentiële gespreksleider leek niet in staat zich boven de partijen op te stellen. Toen een deelneemster de vraag of ze voor positieve discriminatie was weigerde te beantwoorden met een simpel ja of nee, probeerde Clinton haar onder druk te zetten door te vragen: "Zou u tegen het soort positieve discriminatie stemmen waardoor Colin Powell het tot voorzitter van de Joint Chiefs of Staff heeft gebracht? Ja of nee?" Het was een niet erg subtiele vorm van chantage, maar het antwoord was een van de weinige keren dat de logica de overhand kreeg: "Het lijkt me dat generaal Powell slim genoeg is om dat ook op eigen kracht te hebben bereikt." 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap